Фото: Unsplash

Майже половина користувачів, які шукали роботу та відгукувалися на вакансії на платформі Work.ua, — зумери, тобто люди, народжені у період із 1997 до 2012 року. У 2024-му вони становлять 46% усіх шукачів в Україні. 

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Такі дані надали в Work.ua для статті LIGA.Life про представників покоління Z на ринку праці

Упродовж 2022-2024 років відсоток зумерів на ринку праці в Україні поступово зростав: із 43% у 2022-му та 45% у 2023-му до 46% цьогоріч. Утім, ця кількість все ще дорівнює показникам 2021 року. 

У десятку найпопулярніших вакансій серед представників покоління Z у червні – першій декаді серпня 2024 року увійшли (в порядку спадання): 

  1. продавець-консультант;
  2. менеджер із продажу;
  3. адміністратор салону краси;
  4. оператор контакт-центру;
  5. бариста;
  6. касир;
  7. офіціант;
  8. менеджер із персоналу;
  9. контент-спеціаліст;
  10. адміністратор.

Причому зарплатні очікування зумерів, які вони вказують у своїх резюме, на 11-40% нижчі за пропозиції роботодавців у цих вакансіях. Приміром, якщо контент-спеціалістам працедавці пропонують заробітну плату в 19 000 грн, то зумери очікують заробити на цій посаді 15 000 грн. Найбільша різниця — на вакансії менеджера з продажу. Тут представники покоління Z вказують на 11 000 грн меншу зарплату, ніж медіанна пропозиція. 

Інфографіка: Дарина Дмитренко / LIGA.net

На що тоді звертають увагу зумери під час пошуку роботи? 

У коментарях для статті LIGA.Life представники покоління Z зазначили, що насамперед обирають вакансії з можливістю поєднувати роботу та навчання, а також отримувати корисний для майбутнього досвід. Однак є й "червоні прапорці", які можуть відштовхнути молодих шукачів роботи від працедавця: 

  • причетність до скандалів і співпраця з РФ;
  • несправедливе керівництво;
  • неможливість зростання на посаді;
  • нездорова атмосфера в колективі.