Зміст:
  1. Кращі умови
  2. Більше зростання оплати праці
  3. Інший підхід до роботи

Важливе

  • Рівень безробіття серед молоді досягнув 13%. Це найнижчий показник із 1991 року.
  • У 2023 році зумерам у США, Великій Британії та Новій Зеландії підвищили середню погодинну оплату праці на 10-15% (залежно від країни). Це більше, ніж зростання зарплати в інших вікових груп.
  • Міленіали виросли з думкою, що робота — це привілей. Але зумери вважають це одним з основних прав, тож мають інші підходи. Вони практикують "тихе звільнення" та "мінімалістичний понеділок", замість понаднормової роботи, віддають перевагу особистому життю й турботі про себе.

У країнах Західного світу щонайменше 250 мільйонів людей народилися у період із 1997-го до 2012 року. Близько половини з них зараз мають роботу, рівень працевлаштування лише зростає.

Покоління так званих зумерів суттєво відрізняється від своїх попередників — міленіалів (1981-1996 роки народження), покоління X (1965-1980 роки) та бебі-бумерів (1946-1964 роки). Їм часто приписують тривожність та меншу схильність до створення стосунків. Натомість у фінансовому плані зумери надзвичайно успішні.

Як це впливає на їх ставлення до роботи та чому сучасний світ повинен рахуватися із дедалі впливовішими зумерами? LIGA.Life переповідає найцікавіше зі статті The Economist.

Кращі умови

За даними Бюро перепису населення США та компанії з пошуку роботи Glassdoor, у 2023 році кількість зумерів, які працюють повний робочий день, фактично зрівнялася з кількістю працевлаштованих бебі-бумерів. Враховуючи, що кар’єра останніх поступово йде на спад, найближчими роками ситуація може змінитися на користь покоління Z (інша назва народжених із 1997-го до 2012 року).

Серед найбільш працевлаштованих за кількістю поколінь у США все ще лідирують міленіали та покоління X. Але фінансово зумери відчувають себе значно краще.

Хочуть менше працювати, але заробляють більше. Як зумери змінюють ринок праці
Інфографіка The Economist

"Багато міленіалів прийшли на роботу в час, коли світ переживав глобальну фінансову кризу 2007-2009 років, внаслідок якої молоді люди непропорційно постраждали. У 2012-2014 роках більша частина іспанської молоді, яка бажала влаштуватися на роботу, не могла її знайти. У Греції рівень безробіття серед молоді був вищим. Натомість представники покоління Z, які покинули освіту, стикаються з іншими обставинами", — йдеться у статті.

За даними The Economist, у 2023 році середній рівень безробіття серед молоді в країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) досягнув найнижчого з 1991 року показника у 13%. У Греції та Іспанії відсоток безробітної молоді знизився вдвічі від свого піка у 2012-2014 роках.

Ця ситуація з працевлаштуванням молоді відображається і в популярних піснях. Якщо у 2013 році Брітні Спірс у композиції Work Bitch давала слухачам чітке і безкомпромісне послання: "Хочете чогось досягти — працюйте"; то у 2022 героїня пісні Бейонсе хвалиться, що щойно звільнилася з роботи. А популярна серед американських зумерів співачка Олівія Родріго скаржиться, що кар’єра хлопця "йде вгору".

Хочуть менше працювати, але заробляють більше. Як зумери змінюють ринок праці
Олівія Родріго на музичному фестивалі у 2022 році (Фото: EPA)

Більше зростання оплати праці

Відрізняються не лише умови, за яких молодь починає свою кар’єру, але й сучасний підхід до оплати праці представників різних поколінь. Так, за даними The Economist, ОЕСР та Федерального резервного банку Атланти, у 2023 році щорічне зростання погодинної оплати праці в США серед осіб віком від 16 до 24 років досягло 13%. Тоді як працівникам віком від 25 до 54 років збільшили оплату лише на 6%.

Хочуть менше працювати, але заробляють більше. Як зумери змінюють ринок праці
Інфографіка The Economist

У Великій Британії середня погодинна оплата праці серед людей 18-21 року зросла у 2023-му на 15% із величезним відривом від інших вікових груп. У Новій Зеландії середня погодинна оплата серед 20-24-річних працівників зросла на 10%, тоді як середній показник щодо всіх вікових груп становив 6%.

"Значне зростання заробітної плати підвищує доходи сімей. (...) Міленіали були дещо кращими (за рівнем доходу. — Ред.), ніж покоління X, коли вони були такого ж віку. Однак у зумерів все значно краще, ніж у міленіалів того ж віку. Типовий 25-річний представник покоління Z має річний сімейний дохід понад $40 000, що на 50% перевищує дохід молоді того ж віку в період бебі-буму", — зазначають в The Economist.

Журналісти посилаються на статтю Кевіна Корінта з Американського інституту підприємництва та Джеффа Ларімора з Федеральної резервної системи, в якій ті оцінюють доходи домогосподарств за поколіннями після вирахування податків, державних трансфертів та інфляції. Також у статті наводять статистику про доходи молоді у Франції. У 2007 році середній чистий дохід французів віком 16-24 років становив 87% від загального середнього показника. Зараз він зріс до 92%.

Хочуть менше працювати, але заробляють більше. Як зумери змінюють ринок праці
Інфографіка The Economist

"Дехто з покоління Z протестує, що, мовляв, вищі доходи — це міраж, бо вони не враховують різкого зростання вартості навчання та житла. Зрештою, світові ціни на житло дійсно близькі до історичного максимуму, а випускники мають більше боргів, ніж раніше. Але насправді покоління Z справляється, тому що заробляє дуже багато", — зазначають у виданні і додають: "У 2022 році американці віком до 25 років витратили 43% свого доходу після сплати податків на житло та освіту, включно з відсотками за борг перед коледжем, що трохи нижче середнього показника для осіб віком до 25 років із 1989-го до 2019 року".

Інший підхід до роботи

Що означає це багатство? Є припущення, що міленіали виросли, вважаючи роботу привілеєм, і діють відповідно: шанобливо ставляться до керівників і прагнуть догодити. Натомість зумери виросли з вірою в те, що робота — одне з основних прав, тож вони мають інші підходи до роботи.

"Минулого року зумери вихвалялися "тихим звільненням", за якого вони докладали до роботи рівно стільки зусиль, щоб їх не звільнили. Інші говорили про "мінімалістичний понеділок". Архетип "дівчини-боса", яка прагне позбутися корпоративного контролю від владних чоловіків, приваблює жінок-міленіалів. Натомість представниці покоління Z частіше обговорюють ідею бути "дівчатами-равликами", які сприймають усе повільно та віддають перевагу турботі про себе", — йдеться у статті.

Довідка
"Тихе звільнення" передбачає відмову людини працювати понаднормово. За такого підходу працівник не виходить за рамки посадових інструкцій і виконує роботу на рівні, достатньому, аби його не звільнили.

"Мінімалістичний понеділок" або "лінивий понеділок" — це підхід до виконання роботи, за якого в понеділок працівник планує тиждень і виконує лише нескладні завдання.

Ці припущення підтверджують дані, зазначають The Economist. У 2022 році американці віком від 15 до 24 років витрачали на робочу діяльність на 25% менше часу, ніж їх однолітки у 2007-му. Аналіз МВФ щодо бажаної для людей кількості робочих годин показує: не так давно молодь хотіла працювати більше, ніж люди старшого віку. Тепер усе навпаки — вони хочуть працювати менше.

Хочуть менше працювати, але заробляють більше. Як зумери змінюють ринок праці
Фото: Pexels

"Згідно з аналізом Жана Твенге з Державного університету Сан-Дієго, частка американських 12-класників віком 17-18 років, які бачать роботу центральною частиною життя, різко впала", — додають у виданні.

Інший наслідок — зумери менш схильні ставати підприємцями. За даними The Economist, лише 1,1% осіб віком від 20 років у ЄС ведуть бізнес, у якому працевлаштовують ще когось. За останні роки ця частка зменшилася. Наприкінці 2000-х понад 1% мільярдерів у світі, за оцінками Forbes, були міленіалами: Марк Цукерберг (Facebook, зараз — Meta), Еван Шпігель (Snapchat) та інші. Сьогодні ж менш як 0,5% у списку Forbes — зумери.

Покоління зумерів створює менше інновацій. За словами Рассела Функа з Університету Міннесоти, молоді люди рідше подають патенти, ніж це було в минулому. Та ж ситуація в музичному бізнесі. У 2008 році 42% хітів у Billboard Hot 100 виконували міленіали, через 15 років зумерам належали лише 29% найпопулярніших пісень.

"Тейлор Свіфт, найпопулярніша співачка та авторка пісень, назвала свій найвідоміший альбом "1989" за роком свого народження. Світ все ще чекає, коли хтось випустить альбом "2004", — підсумовують у статті.