Зміст:
  1. Вино і дружба
  2. Антиалкогольні настрої
  3. Хмільні ризики

Вино і дружба



Протягом наступних кількох тижнів ви можете чути або бачити фразу з нової міжнародної маркетингової кампанії "Приходь в гості у жовтні" (англ. Come Over October) — особливо там, де продається вино. Вона буквально закликає нас ходити один до одного в гості, щоб зміцнити дружні зв’язки душевними розмовами під келишок вина.

Цю кампанію найперше запустили у Сполучених Штатах, де продаж хмільного виноградного трунку продовжує знижуватися. Цьому сприяють як флешмоби "Тверезий жовтень", "Сухий січень", так і зміни у риториці тамтешнього МОЗу, який вже не рекомендує вживати алкоголь у помірних кількостях, а закликає людей взагалі від нього відмовитися.

Продаж вина падає не лише у США. За даними Міжнародної організації винограду і вина, світове споживання цього напою сягнуло 27-річного мінімуму. Це означає, щороку люди відкорковують на 800 млн пляшок менше, ніж раніше. Інфляція та пандемія, а точніше психологічна травма, спричинена локдаунами — лише деякі причини, які спонукають людей пити менше. Кампанія "Приходьте в гості у жовтні" покликана нагадати, як вино сприяло соціальним, культурним і релігійним зв'язкам між людьми протягом 8000 років, йдеться у матеріалі The Washington Post.

"Найважливіша частина Come Over October — це заклик ходити в гості", каже письменниця з долини Напа та авторка "Біблії вина" Карен МакНіл. Саме вона стоїть за ідеєю нової маркетингової кампанії.

Сьогодні я вечеряла з п'ятьма людьми, які ще дві години тому були зовсім незнайомими. Наприкінці вечора ми всі обнялися, і тепер ми друзі. Ця ідея звучить так просто, навіть банально, але я думаю, що кожен поціновувач вина мав такий досвід. Після спільної вечері, вина, розмови, ви стали друзями.


МакНіл задумала кампанію на початку цього року й організувала її разом із Кімберлі Ноель Чарльз і Джино Коланжело, двома відомими маркетологами у сфері виноробства. Винна спільнота відгукнулася з ентузіазмом. Серед спонсорів — Total Wine & More, Jackson Family Wines, окремі виноробні й винні асоціації з Каліфорнії, Орегону, Шампані та Сицилії.

"Ми живемо у складні часи, і всі ми знаємо, що хороша компанія, гарна розмова, сміх і дружність сприяють покращенню способу життя", — зазначає МакНіл у пресрелізі про кампанію. "Ми хочемо заохотити людей відкласти свої девайси і розділити товариство один одного. Історично та соціально вино часто відігравало важливу роль у підтримці розмови, плеканні нових та поглибленні старих дружніх відносин".

Антиалкогольні настрої

amazingmemovement.com

"Приходь в гості у жовтні" — це п’янка противага "Тверезому жовтню", одному з двох місяців у році (разом із "Сухим січнем"), коли багато людей утримуються від вживання алкоголю протягом кількох тижнів. А втім, ці кампанії мають показовий характер і розмивають або навіть стирають різницю між помірним і проблемним вживанням алкоголю.

Обертів набирає і так званий "Сухий закон". У січні 2023 року Всесвітня організація охорони здоров'я змінила свої рекомендації, зазначивши, що "жоден рівень споживання алкоголю не є безпечним для нашого здоров'я". Раніше у ВООЗ роками радили "пити в міру". Уряд США розглядає можливість ухвалити цю жорсткішу позицію у своїх рекомендаціях щодо харчування. Антиалкогольна точка зору також увійшла в медійний дискурс і є темою для активних обговорень у соцмережах.

МакНіл неохоче протиставляє "Приходьте в гості в жовтні" цій антиалкогольній хвилі. А втім, вона не підтримує позицію людей, які категорично вважають увесь алкоголь шкідливим.

"Це не жовтнева вечірка "Приходьте в гості і веселіться" чи січневі гуляння на кшталт "Випий все, що горить", — каже вона. "Ця кампанія про гостинність, дружбу і вино. Ми навіть не закликаємо випити "пляшку вина", ми говоримо про те, щоб "випити вина" і вшанувати його історичну та культурну роль в об'єднанні людей.

Це не дискусія про зловживання алкоголем. Це просто визнання чогось надзвичайно важливого: ми — соціальні істоти, які люблять бути в компанії один одного, і вино відіграє позитивну роль у зближенні людей.


Зважаючи на ентузіазм виноробної спільноти, МакНіл розповіла, що Come Over October має потенціал стати щорічною кампанією. Окрім того, розглядається можливість запровадження "винного місячника" ще й навесні.

Тож найближчими тижнями згадайте друга, якого давно не бачили, сусіда, з яким завжди хотіли познайомитися ближче, або колегу, з яким нещодавно зіткнулися на зустрічі, і запросіть цю людину в гості. Запропонуйте їй келишок і дозвольте вину творити свою магію.

Хмільні ризики

Фото: health.harvard.edu

Вживання алкоголю — один із провідних чинників, які сприяють смертності та інвалідності у всьому світі. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, алкоголізм вбиває одну людину кожні 10 секунд.

Алкоголь також сприяє виникненню багатьох неінфекційних захворювань, погіршує стан здоров’я і спричиняє ситуації, внаслідок яких люди гинуть, зазнають травм і стають жертвами насильства.

Всесвітня організація охорони здоров’я торік оприлюднила заяву щодо вживання алкоголю, в якій стверджується, що ризики для здоров’я починаються "з першої краплі".

Дієтичні рекомендації США на 2020-2025 роки спрямовані на відмову або зменшення вживання алкоголю: до двох порцій і менше на день для чоловіків, а також до однієї порції і менше для жінок (одна порція — 10 мл чи 8 г чистого спирту).

Фахівці також нагадують, що алкоголь містить калорії й може сприяти збільшенню маси тіла. Це не лише про зовнішність — з’являється ризик підвищення артеріального тиску.

Так, середній кухоль пива або келих вина зазвичай містять близько 100-150 ккал, коктейль – від 100 до 500 ккал.

Рекомендації щодо вживання алкоголю:

- за можливості взагалі відмовтеся від нього;
- не пийте понад одну дозу алкоголю на день для жінок та понад дві дози алкоголю на день для чоловіків;
- не вживайте алкоголь, якщо вагітні чи плануєте вагітність, оскільки може постраждати майбутня дитина;
- запобігайте вживанню алкоголю дітьми та підлітками;
- уникайте місць та людей, які можуть спонукати вживати алкогольні напої;
- не тримайте алкоголь вдома;
- перейдіть на корисні для вашого здоров’я безалкогольні напої (з фруктів, ягід тощо).