Скільки і як потрібно відпочивати, щоб бути ресурсною мамою, і де шукати на себе час, пояснює психологиня благодійного фонду "Голоси дітей"Антоніна Сорочинська та ділиться досвідом мами.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Як пов'язані відпочинок батьків та стосунки в родині?

Для дитини важливо опертися на стабільного дорослого, пояснює психологиня: "Ресурс у батьківстві – передусім емоційна частина. Готовність давати раду з дитячими емоціями, кризами, подекуди істериками. Якщо батьки спустошені, то й діти втрачають опору".

Ресурсність, стабільність батьків у багатьох речах залежить від того, чи вони відпочили, каже Сорочинська: "Війна змінила пріоритети й багатьох змусила відкласти відпочинок "до кращих часів". Та це погана стратегія. Через війну зріс фоновий рівень стресу, і щоб відновитися, знову відчути себе ресурсними, натхненними – може знадобитися більше часу. І цей ресурс треба поповнювати регулярно".

Наприклад, Алла, мама двох дітей 6 та 14 років, розповідає, що під час війни їй стало важче працювати, концентруватися і доводиться витрачати більше часу, щоб виконати свою роботу: "Виснаження настає швидше і проявляється гостріше".

Батькам часто важко дозволити собі відпочити, каже психологиня, "бо у "спадок" від Радянського Союзу українцям дісталося уявлення, що жертовність – запорука благополуччя у родині. Насправді – це запорука вигоряння. Часто у роботі з підопічними фонду чую про те, що "спочатку діти, а потім коли-небудь я". Це облудна стежка, бо батьки також показують дітям приклад. Мама не може навчити турботи про себе дитину, якщо не робить цього сама.

Наприклад, існує синдром "опустілого гнізда" (empty nest) у психології. Коли діти підростають і переїжджають з батьківського дому, батьки можуть почуватися покинутими. Тому, щоб цього не сталося, життя треба наповнювати різними досвідами (робота, хобі, друзі), розповідає психологиня.

"Я відчуваю гармонію тоді, коли мої життєві ролі (мати, донька, дружина, співробітниця, подруга) змінюються, не зациклюючись на одній", – підтверджує її слова Поліна, мама двох дітей 11 та 16 років.

Важлива умова для відпочинку – відсутність відповідальності за інших. Адже турбота про родину – це постійна праця.

Якщо ми "відпочивали", але не почуваємося відновленими, енергійними — можливо, це не той відпочинок, який потрібен.

У всіх нас різні потреби та вподобання, щось заряджає, а щось спустошує. Для когось, скажімо, випікання пирогів чи праця на городі може бути ресурсом, а для когось це виснаження.

Психологиня радить сформувати так звану валізку ресурсних активностей. Це мають бути різні за часом заняття. Наприклад: читання книги, кава з тістечком, йога, прогулянка в парку, посиденьки з подругами, похід у гори тощо.

"Самопізнання – важлива частина роботи з ментальним станом. Ми пропонуємо досліджувати свої відчуття: що мені приносить задоволення? Після яких занять я почуваюся відновленою?" – пояснює Сорочинська.

І зауважує, що відпочинок треба планувати: "Залежно від кількості дітей, їхнього віку, обставин, у яких родина проживає, підхід до планування буде різнитися: хтось може попросити про допомогу родичів чи друзів, найняти бебісітера, інші такої можливості не мають. У когось діти старші, які потребують менше часу та зусиль, у когось – малюки, які потребують багато ресурсу".

Але навіть якщо можливості обмежені, радить психологиня, варто відкладати справи і звертати увагу на себе. Виконувати маленькі дії, які допомагають покращити самопочуття і настрій.

"Що б не сталося, тричі на тиждень я йду на стадіон і займаюся спортом. Інколи випадає час на читання книжок. А ось на творчі заняття вільного часу немає, хоча дуже хочеться", – каже ще одна мама двох дітей 7 та 10 років.

"Останнім часом почала помічати, що ресурсу немає вже і дуже хочеться його відновлювати. Зʼявилося бажання відчувати себе жінкою, тож почала робити мейкап частіше, фарбувати волосся та робити доглядові процедури для себе, – додає Оля, мама 8-річного сина. – Для мене ці кроки маленькі, але довгоочікувані. Вони дають мені трохи ресурсу і наче повертають у стан, коли війни не було, все давалося легко та здавалося зрозумілим".

Чи є ресурсний відпочинок, який працює для всіх?

Зазвичай Антоніна Сорочинська рекомендує до валізки ресурсних активностей вносити спорт: йогу, фітнес, танці – на власний смак. Спорт виводить з організму кортизол — гормон стресу. Це допомагає звільнитися від тривоги.

Ще один спосіб – волонтерство. Спілкування у колі однодумиць, щирий сміх і спільний внесок в перемогу – все це позитивно впливає на самопочуття, бадьорить, надихає.

"Я переживаю важкий період, в чужому місті, далеко від дому. Поряд немає друзів, постійна напруга і потреба "бути на сторожі", адже небезпека завжди поряд, – розповідає Юлія, мама 15-річного сина. – Проте намагаюся прислухатися до себе, жити тут і зараз, хоч як важко інколи це дається. Емоційний стан нагадує гойдалки. Я відвідую осередки, в яких отримую реальну допомогу, спілкування, підтримку. Завдяки психологам і групам дізнаюся багато цікавого і корисного, знаходжу відповіді на питання, що мене хвилюють, застосовую на практиці отримані знання. Оскільки сину 15 років і він підліток, часу на себе маю достатньо. Я почала відвідувати курси англійської, заняття з йоги та скандинавської ходи, відвідую різноманітні майстер-класи з вишивки, малювання. Також долучилася до дівчат, які плетуть сітки, й це дуже надихає. Я усвідомлюю, що маю можливість допомагати нашим захисникам і хоч трішки наближати перемогу".