Кадр із фільму "Росіяни на війні"

Пропагандистський фільм "Росіяни на війні" зняла колишня співробітниця RT Анастасія Трофімова, він був створений на гроші платників податків Канади. Стрічка мала фінансування в розмірі 340 000 канадських доларів, про це йдеться у заяві Конгресу українців Канади (UCC). Конгрес вимагав скасувати показ і розслідувати обставини, як і чому гроші канадських платників податків використовували для фінансування російської пропаганди.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Покази на Міжнародному кінофестивалі в Торонто  були заплановані 13, 14 й 15 вересня.

Попередньо генеральне консульство України в Торонто звернулося до організаторів Міжнародного кінофестивалю в Торонто з вимогою скасувати показ цього фільму. А також група народних депутатів України звернулася до канадських парламентарів із закликом не допустити показу на кінофестивалі в Торонто російського пропагандистського фільму "Росіяни на війні".

Оновлено: 11 вересня громадська освітня медіаорганізація та агенція Міносвіти Онтаріо TVO не підтримуватиме та не транслюватиме фільм "Росіяни на війні", про це повідомили в пресслужбі.

"Ми прислухалися до українсько-канадської громади та до їх внеску. Рада директорів вирішила поважати відгуки, які ми отримали й не транслюватиме фільм", – з повідомлення TVO.

Оновлено:  12 вересня Міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) відреагував на висловлену стурбованість обговоренням довкола фільму "Росіяни на війні", проте прем’єра в Торонто відбудеться, як до цього і було заплановано, про це повідомили в заяві TIFF.

TIFF додали, що розуміють страждання українського народу, проте зауважили, що керуються демократичними цінностями свободи совісті, думок, вираження поглядів і мирних зібрань, як це захищено Канадською хартією прав і свобод для всіх канадців, включно з канадськими художниками.

Оновлено: 13 вересня Кінофестиваль в Торонто не показуватиме пропагандистську стрічку. 

"Припинення Міжнародним кінофестивалем у Торонто показу "Росіяни на війні", знятого колишньою режисеркою-документалісткою Russia Today, — єдине правильне рішення. Цей проєкт уже завдав значної шкоди репутації фестивалю та дав Росії шанс іще більше підірвати демократію. Ми продовжимо боротися з російською пропагандою в кожному куточку світу, використовуючи всі мирні та законні засоби", — написав генконсул України Олег Ніколенко.

Посол України в Канаді Юлія Ковалів зазначила: "TIFF скасовує показ пропагандистського фільму "Russians at War". Шкода, що у своїй аргументації у фестивалю не вистачило сміливості прямо визнати свою глибоку помилку".

За інформацією, канадської телерадіомовної корпорації CBC, причиною скасування показів організатори TIFF назвали серйозні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки.