Кінофестиваль у Торонто скасував показ фільму "Росіяни на війні" (Оновлено)
Кадр із фільму "Росіяни на війні"

Пропагандистський фільм "Росіяни на війні" зняла колишня співробітниця RT Анастасія Трофімова, він був створений на гроші платників податків Канади. Стрічка мала фінансування в розмірі 340 000 канадських доларів, про це йдеться у заяві Конгресу українців Канади (UCC). Конгрес вимагав скасувати показ і розслідувати обставини, як і чому гроші канадських платників податків використовували для фінансування російської пропаганди.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Покази на Міжнародному кінофестивалі в Торонто  були заплановані 13, 14 й 15 вересня.

Попередньо генеральне консульство України в Торонто звернулося до організаторів Міжнародного кінофестивалю в Торонто з вимогою скасувати показ цього фільму. А також група народних депутатів України звернулася до канадських парламентарів із закликом не допустити показу на кінофестивалі в Торонто російського пропагандистського фільму "Росіяни на війні".

Оновлено: 11 вересня громадська освітня медіаорганізація та агенція Міносвіти Онтаріо TVO не підтримуватиме та не транслюватиме фільм "Росіяни на війні", про це повідомили в пресслужбі.

"Ми прислухалися до українсько-канадської громади та до їх внеску. Рада директорів вирішила поважати відгуки, які ми отримали й не транслюватиме фільм", – з повідомлення TVO.

Оновлено:  12 вересня Міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) відреагував на висловлену стурбованість обговоренням довкола фільму "Росіяни на війні", проте прем’єра в Торонто відбудеться, як до цього і було заплановано, про це повідомили в заяві TIFF.

TIFF додали, що розуміють страждання українського народу, проте зауважили, що керуються демократичними цінностями свободи совісті, думок, вираження поглядів і мирних зібрань, як це захищено Канадською хартією прав і свобод для всіх канадців, включно з канадськими художниками.

Оновлено: 13 вересня Кінофестиваль в Торонто не показуватиме пропагандистську стрічку. 

"Припинення Міжнародним кінофестивалем у Торонто показу "Росіяни на війні", знятого колишньою режисеркою-документалісткою Russia Today, — єдине правильне рішення. Цей проєкт уже завдав значної шкоди репутації фестивалю та дав Росії шанс іще більше підірвати демократію. Ми продовжимо боротися з російською пропагандою в кожному куточку світу, використовуючи всі мирні та законні засоби", — написав генконсул України Олег Ніколенко.

Посол України в Канаді Юлія Ковалів зазначила: "TIFF скасовує показ пропагандистського фільму "Russians at War". Шкода, що у своїй аргументації у фестивалю не вистачило сміливості прямо визнати свою глибоку помилку".

За інформацією, канадської телерадіомовної корпорації CBC, причиною скасування показів організатори TIFF назвали серйозні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки.