Фото: Facebook ДСНС

22 листопада президент Володимир Зеленський повідомив, що якщо знову відбудуться масовані російські удари і якщо буде розуміння, що за короткий час відновити електропостачання не вдасться, активізується робота "Пунктів незламності".

Через 2 дні в Україні запрацювали 3720 таких пунктів, де цілодобово та безоплатно є доступ до електрики, мобільного зв'язку, інтернету, тепла, води та місць відпочинку. Для їхнього пошуку запустили окремий сайт із мапою.

За добу українці встигли відвідати пункти обігріву та поділитися враженнями в соцмережах. Частина українців скаржиться на недостовірність мапи "Пунктів незламності". 

Олена Шкарпова обійшла декілька таких пунктів у Києві. У магазині "Фора" не можна зарядити телефони, бо "навіть холодильники не тягнуть охолоджувати продукти". 

"Тоді я пішла у 72 загальноосвітню школу, де мав бути генератор, якщо судити з інформації на мапі. Але о 17:00 все було зачинено, і всю електрику, мабуть, роздали до мене. Правда, чи був там взагалі генератор, я не в курсі", – йдеться у пості Олени.

Розетки знайшла лише у метро, яке на мапі не позначено. 

Фото: Facebook Olena Dub
Фото: Twitter @gra_barka
Фото: Facebook Olga Kamenets

Також не всі "Пункти незламності" були оснащені обіцяним. Наприклад, на Позняках одна з таких локацій – намет із чаєм і переносками, але без обігрівача. Про це на своїй Facebook сторінці написала Софія Касьяненко.

"Також він фізично не був розрахований на всіх мешканців району, що спричиняло соціальну напруженість і словесні баталії. Це не про незламність, а якраз про навпаки", – йдеться у пості.


Проте не у всіх містах та районах столиці подібна ситуація. Є "Пункти незламності", де можна і зігрітися, і підзарядитися, і випити гарячого чаю.

Фото: Facebook Oleksiy Yatsiuk
Фото: Twitter Пухнастий українобот

Особливо українці відзначають "пункти обігріву" від ДСНС.

Фото: Facebook Дар'я Куренная
Фото: Facebook Евгенія Рабінович
Фото: Facebook Сергій Яригін

Загалом ДСНС розгорнули 989 Пунктів Незламності, з них:

  • 754 стаціонарних пункти на базі пожежно-рятувальних частин;
  • 230 мобільних пунктів на базі наметів;
  • 5 мобільних пунктів на базі транспортних засобів.

Окрім того, люди звертаються за допомогою до магазинів. Так для деяких "Пунктами незламності" стали "Сільпо" та ROZETKA.

Фото: Facebook Olena Michurina

Про це на своїй сторінці у Facebook написав співзасновник ROZETKA Владислав Чечоткін: "Сьогодні це щось значно більше, ніж магазини. Це пункти обігріву, взаємопідтримки, зарядки гаджетів, місце, звідки можна зателефонувати близьким і зробити донат на ЗСУ. Де можна пережити одні з найтемніших днів разом".

Фото: Facebook Владислав Чечоткін
Читайте також: Попит під час обстрілів зростає у рази: як працює доставлення води і чи чекати здорожчання