Попит під час обстрілів зростає у рази: як працює доставлення води і чи чекати здорожчання
Фото: depositphotos.com

Коли вдома зникає світло, в багатьох будинках зникає й вода. Рятують або бювети, якщо вони поруч і працюють, або – доставлення питної води. 

LIGA.Life розпитала компанії IDS "Aqua Service" та "Чиста вода", як змінився попит на доставлення води та ціни.

Попит зріс

У "Чистій воді" попит на доставлення води збільшився. Особливо побільшало нових клієнтів, які раніше не користувались бутильованою водою.

Натомість IDS "Aqua Service", які займаються доставленням "Аляски", "Моршинської" та "Миргородської", помітили точкові зміни попиту. 

Наприклад, після удару ворогів по інфраструктурі на лівому березі Києва замовлень на вечірнє доставлення побільшало вдвічі. 

Також під час обстрілів столиці компанія бачить зростання літражу замовлення. Тобто люди роблять більше запасів води. 

"У дні аварійних відключень, затяжних повітряних тривог, коли самостійна логістика ускладнюється, спостерігаємо зростання заявок від нових клієнтів у 3,5 раза, а зростання трафіку – вдвічі. Серед топпропозицій великі формати – 18,9 л  "Аляска" та "Моршинська". Також зріс попит на 6 л "Моршинська" та "Моршинка", – додають у компанії.

Ціни зросли

За останні 9 місяців ціни на доставлення води збільшились.

"Бачимо зростання витрат – мусимо реагувати. Вартість пального за останні 9 місяців зросла на 61%, а замовлення 4-х бутлів "Чистої води" лише на 11%", – пояснюють у компанії.

До того ж коли відключають світло, зростає собівартість води через роботу на генераторі, а кур'єри витрачають час на доставлення бутлів без ліфта. Під час тривог працівники компанії припиняють роботу та прямують до укриття.

Ціни на бутильовану "Аляску" зросли на 13% ще навесні 2022 року. Протягом пів року компанія стримувала ціни, але планує підвищення – собівартість продукції та доставлення здорожчали.

Ціни на "Моршинську" та "Миргородську" зростали поетапно. На це вплинули:

  • собівартість продукції зросла на 19%, тобто це і газ, і електрика, і вартість полікарбонатних бутлів;

  • зросли витрати на транспортну (36%) та складську логістику (58%);

  • здорожчало пальне на 86%;

  • подорожчали ціни на експортні матеріали, які використовують під час таропакування, що залежить від коливань курсу, приблизно на 37%.

Через очікувану інфляцію всього вищезгаданого дорожчатиме й вода з доставленням. Як зростуть ціни на воду, залежить від того, як мінятиметься ціна на всі витрати, додають в IDS "Aqua Service". 

Читайте також: Ціни на алкоголь зростають, але українці купують. Найпопулярніше в АТБ, Сільпо та Епіцентрі