Зміст:
  1. Чому світло важливе для очей
  2. Чому печуть очі
  3. Як допомогти очам, коли немає світла

Після масових обстрілів України 10 жовтня міста та села живуть в режимі відключень електроенергії. Однак роботу та навчання ніхто не скасовував. 

Наші очі страждають через відсутність світла. LIGA.Life розпитала Тетяну Манойло, офтальмохірурга та заступницю головного лікаря медцентру "Новий Зір", що відбувається з нашими очима під час відключень та що може допомогти. 

Тетяна Манойло

Чому світло важливе для очей

"Людина бачить предмет завдяки тому, що око сприймає промені сонячного світла, які відбиваються від нього", – пояснює Тетяна.

Ввечері роль сонячних променів виконує штучне освітлення – лампи, ліхтарі, нічники. Комп’ютер, смартфон, планшет – також джерела випромінювання.

Його часто демонізують та називають причиною поганого зору, але це хибна думка.

"Випромінювання сучасних гаджетів нешкідливе. Проблема в іншому: людині фізіологічно непритаманно дивитися на екран, який яскраво світиться. Це виснажує пігментний епітелій сітківки. Результат – зорова втома, зниження концентрації, відповідно – ефективності роботи", – додає лікарка.

Особливо це шкідливо для людей, які мають астигматизм, короткозорість, далекозорість. Під час тривалої роботи за комп’ютером у темному приміщенні ці проблеми загострюються. Обов’язково слід звернутися до лікаря за корекцією зору – окулярами або контактними лінзами. Інакше доведеться прикладати вдвічі більше зусиль, щоб сфокусуватися на екранних зображеннях.

У довгостроковій перспективі це може призвести до:

Саме тому лікарі радять працювати за комп’ютером в освітленому приміщенні. Так світловий потік розподіляється рівномірніше сітківкою, а зоровий м’яз не надто напружується. Відвівши погляд від екрана, ви будете чітко бачити предмети навколо, а не розфокусовано.

Читайте також: Як готувати, грітися та чим зайняти дітей, коли вдома немає електрики

Чому печуть очі

"На передній поверхні ока є слізна плівка. Вона захищає око від впливу зовнішнього середовища (наприклад, сухого або забрудненого повітря). Працюючи зосереджено за комп’ютером, ми перестаємо достатньо кліпати, тому слізна плівка не відновлюється і швидше рветься – за менше ніж 10 сек. Без неї поверхня ока оголюється та стає вразливою до несприятливих чинників зовнішнього середовища", – пояснює лікарка.

Фото: Depositphotos

Після робочого дня люди, які рідше кліпають, можуть відчути печіння очей. А вітер, ймовірно, викликатиме сльози. У перспективі це може призвести до хвороби сухого ока, яка частіше виникає під впливом гормональних змін чи через життя в індустріальних містах з поганою екологією.

"Щоб позбутися дискомфорту, пов’язаного з сухістю, рекомендують зволожувати повітря в приміщення. Проте в умовах економії електроенергії та її відсутності це недоречно. Альтернатива – використання зволожувальних крапель для очей", – додає експертка.

Як допомогти очам, коли немає світла

І дорослим, і дітям лікарка радить:

  • За можливості, будуйте графік так, щоб робота та навчання були в умовах денного освітлення. Краще раніше встати і зробити домашнє завдання, ніж виснажувати себе та зір, сидячи за ним під ліхтариком.

  • Зверніться до офтальмолога за консультацією. За необхідності лікар може призначити вам лікування або корекцію.

  • Користуйтесь зволожувальними краплями (штучними сльозами). Обирайте варіанти без консервантів: ТеалозДуо, Хіло-Дуал, Хіло-Кеа, СуперОптік Аква. Їх продають без рецепта. Використовуйте не менше, ніж тричі на день протягом 1-2 місяців. Далі – за необхідністю. Важливо: краплі не допоможуть, якщо їх використовувати лише під час печіння очей. 

"Зволожувальні краплі для дітей купуйте лише за призначенням лікаря. Адже сучасні дослідження доводять, що сухість очей може виникати у дітей від 8 років через дисфункцію мейбомієвих залоз у повіках", – наголошує лікарка.

Фото: Depositphotos
  • Виконуйте вправи для очей, наприклад, переміщаючи погляд з близького предмету на дальній. Це покращує кровопостачання органу зору та дає змогу перепочити. 5 хв вправ що 40-60 хв – достатньо.

  • Тримайте екран в середньому на відстані 60-80 см від обличчя. Бажання наблизитись чи збільшити шрифт – ознаки потреби у корекції зору. Зверніться до офтальмолога для підбору окулярів чи лінз. 

"Для роботи за комп’ютером неважливо – лінзи чи окуляри. Для деяких окулярів пропонують спецнапилення для захисту від синього випромінювання екранів гаджета. Проте немає клінічних досліджень, які б підтверджували його користь", – додає Тетяна.

  • Дотримуйтесь правил гігієни, якщо використовуєте лінзи. Мийте руки перед контактом з ними. Інакше можна інфікувати поверхню ока й отримати серйозні запальні процеси.

  • Харчуйтесь збалансовано. Особливо зверніть увагу на вітаміни (овочі, фрукти, ягоди) та омега-3 поліненасичені жирні кислоти (олію, рибу, горіхи, насіння). На противагу трансжири (маргарин, плавлені сирки, фастфуд, напівфабрикати) слід виключити з раціону.

  • Не читайте в темноті (з ліхтариком чи на телефоні/електронній книзі). Це одні з факторів, які можуть призвести до розвитку зорової втоми та короткозорості. 

  • Придбайте додаткове джерело освітлення. Наприклад, лампу, яка працює на батарейках. Це покращить комфорт та здоров’я очей. 

Читайте також: Як працювати з дому, коли немає світла: історії та лайфхаки від українців