Зміст:
  1. Чому світло важливе для очей
  2. Чому печуть очі
  3. Як допомогти очам, коли немає світла

Після масових обстрілів України 10 жовтня міста та села живуть в режимі відключень електроенергії. Однак роботу та навчання ніхто не скасовував. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Наші очі страждають через відсутність світла. LIGA.Life розпитала Тетяну Манойло, офтальмохірурга та заступницю головного лікаря медцентру "Новий Зір", що відбувається з нашими очима під час відключень та що може допомогти. 

Чому печуть очі за ноутбуком чи телефоном під час відключень світла і як врятувати зір
Тетяна Манойло

Чому світло важливе для очей

"Людина бачить предмет завдяки тому, що око сприймає промені сонячного світла, які відбиваються від нього", – пояснює Тетяна.

Ввечері роль сонячних променів виконує штучне освітлення – лампи, ліхтарі, нічники. Комп’ютер, смартфон, планшет – також джерела випромінювання.

Його часто демонізують та називають причиною поганого зору, але це хибна думка.

"Випромінювання сучасних гаджетів нешкідливе. Проблема в іншому: людині фізіологічно непритаманно дивитися на екран, який яскраво світиться. Це виснажує пігментний епітелій сітківки. Результат – зорова втома, зниження концентрації, відповідно – ефективності роботи", – додає лікарка.

Особливо це шкідливо для людей, які мають астигматизм, короткозорість, далекозорість. Під час тривалої роботи за комп’ютером у темному приміщенні ці проблеми загострюються. Обов’язково слід звернутися до лікаря за корекцією зору – окулярами або контактними лінзами. Інакше доведеться прикладати вдвічі більше зусиль, щоб сфокусуватися на екранних зображеннях.

У довгостроковій перспективі це може призвести до:

Саме тому лікарі радять працювати за комп’ютером в освітленому приміщенні. Так світловий потік розподіляється рівномірніше сітківкою, а зоровий м’яз не надто напружується. Відвівши погляд від екрана, ви будете чітко бачити предмети навколо, а не розфокусовано.

Читайте також: Як готувати, грітися та чим зайняти дітей, коли вдома немає електрики

Чому печуть очі

"На передній поверхні ока є слізна плівка. Вона захищає око від впливу зовнішнього середовища (наприклад, сухого або забрудненого повітря). Працюючи зосереджено за комп’ютером, ми перестаємо достатньо кліпати, тому слізна плівка не відновлюється і швидше рветься – за менше ніж 10 сек. Без неї поверхня ока оголюється та стає вразливою до несприятливих чинників зовнішнього середовища", – пояснює лікарка.

Чому печуть очі за ноутбуком чи телефоном під час відключень світла і як врятувати зір
Фото: Depositphotos

Після робочого дня люди, які рідше кліпають, можуть відчути печіння очей. А вітер, ймовірно, викликатиме сльози. У перспективі це може призвести до хвороби сухого ока, яка частіше виникає під впливом гормональних змін чи через життя в індустріальних містах з поганою екологією.

"Щоб позбутися дискомфорту, пов’язаного з сухістю, рекомендують зволожувати повітря в приміщення. Проте в умовах економії електроенергії та її відсутності це недоречно. Альтернатива – використання зволожувальних крапель для очей", – додає експертка.

Як допомогти очам, коли немає світла

І дорослим, і дітям лікарка радить:

  • За можливості, будуйте графік так, щоб робота та навчання були в умовах денного освітлення. Краще раніше встати і зробити домашнє завдання, ніж виснажувати себе та зір, сидячи за ним під ліхтариком.

  • Зверніться до офтальмолога за консультацією. За необхідності лікар може призначити вам лікування або корекцію.

  • Користуйтесь зволожувальними краплями (штучними сльозами). Обирайте варіанти без консервантів: ТеалозДуо, Хіло-Дуал, Хіло-Кеа, СуперОптік Аква. Їх продають без рецепта. Використовуйте не менше, ніж тричі на день протягом 1-2 місяців. Далі – за необхідністю. Важливо: краплі не допоможуть, якщо їх використовувати лише під час печіння очей. 

"Зволожувальні краплі для дітей купуйте лише за призначенням лікаря. Адже сучасні дослідження доводять, що сухість очей може виникати у дітей від 8 років через дисфункцію мейбомієвих залоз у повіках", – наголошує лікарка.

Чому печуть очі за ноутбуком чи телефоном під час відключень світла і як врятувати зір
Фото: Depositphotos
  • Виконуйте вправи для очей, наприклад, переміщаючи погляд з близького предмету на дальній. Це покращує кровопостачання органу зору та дає змогу перепочити. 5 хв вправ що 40-60 хв – достатньо.

  • Тримайте екран в середньому на відстані 60-80 см від обличчя. Бажання наблизитись чи збільшити шрифт – ознаки потреби у корекції зору. Зверніться до офтальмолога для підбору окулярів чи лінз. 

"Для роботи за комп’ютером неважливо – лінзи чи окуляри. Для деяких окулярів пропонують спецнапилення для захисту від синього випромінювання екранів гаджета. Проте немає клінічних досліджень, які б підтверджували його користь", – додає Тетяна.

  • Дотримуйтесь правил гігієни, якщо використовуєте лінзи. Мийте руки перед контактом з ними. Інакше можна інфікувати поверхню ока й отримати серйозні запальні процеси.

  • Харчуйтесь збалансовано. Особливо зверніть увагу на вітаміни (овочі, фрукти, ягоди) та омега-3 поліненасичені жирні кислоти (олію, рибу, горіхи, насіння). На противагу трансжири (маргарин, плавлені сирки, фастфуд, напівфабрикати) слід виключити з раціону.

  • Не читайте в темноті (з ліхтариком чи на телефоні/електронній книзі). Це одні з факторів, які можуть призвести до розвитку зорової втоми та короткозорості. 

  • Придбайте додаткове джерело освітлення. Наприклад, лампу, яка працює на батарейках. Це покращить комфорт та здоров’я очей. 

Читайте також: Як працювати з дому, коли немає світла: історії та лайфхаки від українців