Фото: freepik

Догляд за твариною – це не лише ласощі та ігри, а й комплексний підхід до добробуту вихованця. Зокрема, збалансоване харчування, регулярні візити до ветеринарного лікаря, безпека оселі та достатня фізична активність. Відповідальний власник приділяє час улюбленцю та спілкуванню з ним.

LIGA.Life підготувала добірку порад, як перетворити спільні активності з улюбленцем на корисне й приємне дозвілля.

Дресування і соціалізація

Навчання домашніх улюбленців базових команд може стати одним із необхідних умінь для тварини. Для собак знання команд на кшталт: "стояти", "не можна", "до мене" є важливими для їхньої безпеки й безпеки оточення під час прогулянок. Задля отримання якісного результату власники тварин можуть звернутися по допомогу до кінологів. Фахівці пропонують спеціальні програми, розроблені для навчання собак базових команд. Ці заняття допоможуть улюбленцю стати слухняним компаньйоном, готовим до різноманітних ситуацій під час прогулянок.

Спільні фізичні активності

"Собаки потребують мінімум 1 години прогулянок на день. Цей мінімальний період активності дозволить підтримувати собаку у формі, допоможе їй залишатись здоровою, знизить ризик набору зайвої ваги. Також спільно проведений час сприяє зміцненню зв'язку між власником і твариною", — розповідає лікар ветеринарної медицини Олександр Айшпур.

Вигул улюбленця – основа догляду за ним. Згідно з дослідженням, власники собак частіше дотримуються рекомендацій щодо фізичної активності, ніж інші люди. Варто пам’ятати, що не лише собаки люблять активно проводити час. До прикладу котам також необхідний час активностей з господарем. Вони не потребують вигулу, однак як альтернативу можна провести енергійну 15-хвилинну сесію. Біг з улюбленою іграшкою кота може прискорити пульс та підвищити спалення калорій.

Релаксація та відпочинок

Спільний перегляд фільму, коли кіт вмостився на колінах або собака дрімає біля ніг, сприяють зниженню рівня напруженості, нормалізації артеріального тиску та зменшенню ризику серцево-судинних захворювань.

Дослідження показало, що власники котів менш схильні до серйозних серцевих недуг. Адже проводять час з вихованцем. Тож взаємодія із твариною може стати не лише приємним часом для тварини, а й матиме терапевтичний ефект – сприятиме зменшенню стресу, покращенню настрою й самопочуття через вироблення серотоніну і дофаміну.

Урізноманітнення спільного часу

Нові враження стимулюють розумову активність улюбленця та зміцнюють ваш зв'язок. Урізноманітнити проведення часу з домашньою твариною можна в різний спосіб:

  • займіться з собакою канікросом (біг із собакою. – Ред.);

  • навчіть кота ходити на повідці для безпечних прогулянок у дворі;

  • експериментуйте з новими місцями для прогулянок: відвідайте pet-friendly кафе або влаштуйте пікнік у парку;

  • для котів створіть "сафарі-парк" з картонних коробок та тунелів.