Фото: depositphotos.com

LIGA.Life розпитала Сергія Зінченка, бджоляра у третьому поколінні та засновника "SVIY MEDOK", про правила зберігання меду, його кристалізацію та реакцію на температуру.

У якій тарі зберігати мед

Придатність меду залежить від вибору тари. Бджоляр наголошує:

  1. Категорично заборонено зберігати мед у залізних та оцинкованих посудинах. Інакше може відбуватися окислення.

  2. В дерев'яній тарі зберігати мед можна. Це екологічно, але мед може змінити колір, смакові якості та запах залежно від виду деревини.

  3. Найкращий вибір – скляна тара, харчовий пластик або харчова нержавіюча сталь. 

  4. Глину та кераміку також можна використовувати. Це екологічно, але для великих об’ємів вона не дуже зручна та дорога.

"Висока якість матеріалів в пріоритеті. Наприклад, якщо пластик, то тільки харчовий вищого ґатунку. Проте за ціною, екологічністю та якістю найкраща тара для меду – скляна та щільно закрита. Якщо мед контактує з кришкою, то краще обирати капронові або покриті харчовою емаллю", – наголошує експерт. 

Важливо: якщо у вас залишився старий мед, не варто змішувати його зі свіжим. Це впливає на якість свіжого.

Як зберігати мед

Умови зберігання для всіх видів меду універсальні.

"Споживають та зберігають лише зрілий мед, з якого бджоли максимально випарували вологу. Перед викачуванням зрілий мед обов’язково має бути запечатаний воском (закриті стільники). Тоді він зберігається довго, не бродить та не псується", – пояснює Сергій.

Головна умова – уникнення сонячних променів.

Зберігайте мед у темному місці або холодильнику за температури не нижче -5°C та не вище +20°C.

"Нехтування цим правилом може призвести до швидкого псування меду та розшарування. В ньому руйнується частина вітамінів, мікроелементів та ферментів, за які ми цінуємо продукт", – пояснює Сергій.

Вологість також має значення. Ідеальний рівень – 58-60%. Так мед не віддаватиме та вбиратиме зайву вологу з повітрям, не змінить свою консистенцію та структуру, не почне бродити й давати неприємний специфічний запах.

"Якщо мед здається вам занадто рідким, можете відкрити кришку і залишити в чистому сухому місці з низьким рівнем вологості на кілька діб. Зайва волога випарується", – радить бджоляр.

Пам’ятайте: мед швидко вбирає сторонні запахи. Тож тримати його слід у щільно закритій тарі. Відкритий мед краще тримати якомога далі від ароматних продуктів. Наприклад, якщо поставити відкриту банку біля риби та залишити так на годину, ви неодмінно відчуєте характерний запах.

Якщо кришка буде постійно негерметичною, є ризик зміни не тільки запаху, а й присмаку. Наприклад, якщо нещільно закритий мед залишити в коморі поруч з хріном, він вбере його аромат.

Бажано не змінювати місце зберігання меду. Адже коливання вологості та температури можуть змінити його якість, структуру, консистенцію та смак.

Перед подачею підсолоджувача на стіл краще перелити його в окрему місткість. Це більш зручно та гігієнічно. 

Мед став твердим. Це нормально?

Це природний процес, який називається кристалізацією. Він свідчить про натуральність продукту і не впливає на його цінність. 

"Більшість натуральних квіткових видів кристалізуються протягом 2-4 місяців з моменту відкачування. Повільніше цей процес відбувається з медом білої акації, гречки, шавлії, каштану і деяких видів падевого меду. Швидко кристалізується з рапсу, гірчиці, осоту, соняшнику", – пояснює Сергій.

Температура зберігання також впливає на процес кристалізації. Найшвидше – за температури 10-15°C. За нижчих температур підвищується в’язкість меду, а за вищих – часткове розчинення дрібних кристалів глюкози.

"Повернути рідкий стан можна, але це доволі складний процес. Протягом кількох годин слід нагрівати мед за температури 35-40°C. Перегрівати його не можна, інакше втратите всю користь", – додає експерт.

Термін придатності меду

"За належних умов зберігання мед не псується протягом багатьох років. Навіть під час археологічних розкопок знаходили мед. Щоправда, корисні властивості такої знахідки майже повністю втрачені", – розповідає бджоляр.

У домашніх умовах мед може зберігатися без втрати цінності в середньому 2-3 роки. Проте, за словами Сергія, часто споживачі нехтують правилами, тому краще щосезону робити запаси свіжого меду та споживати до наступного.

Читайте також:

  • Відвар льону: користь і шкода насіння, як заварити й вживати, чи допоможе шлунку і не лише