Фото: pexels.com

Якщо ви хочете схуднути, здорове харчування та фізичні вправи є ключовими моментами в цьому процесі. Але серед безліч різноманітних вправи та видів активності є ті, що найкраще підходять для ефективного позбавлення зайвих кілограмів.

Щоб з’ясувати, що найкраще підходить для більшості людей, австралійська дослідницька група провела широкомасштабне дослідження, яке оцінило медичні дані та спортивні звички 1,7 мільйона чоловіків та жінок.

Метою дослідження було визначити, який вид діяльності може найкраще запобігти ожирінню – стану, пов’язаному з цілим рядом серйозних проблем зі здоров’ям, зокрема гіпертонією, серцевими захворюваннями, діабетом 2 типу та раком – одними з основних причин смертності у всьому світі.

На блозі MyFitnessPal детально та доступно пояснюється, яка саме комбінація вправ та фізичних активностей буде найкращою профілактикою ожиріння.

За словами авторів дослідження, більшість сучасних досліджень визнають роль аеробної активності у запобіганні ожирінню. Частіше в дослідженнях оцінюється, як силові тренування можуть зменшити ймовірність набору ваги. 

Однак рідше зустрічаються дослідження, які визначають, яка діяльність працює ефективніше, та як поєднання двох видів активності впливає на вагу людини.

Оцінивши медичні записи в США протягом шести років, дослідники виявили, що люди, які займаються будь-якими фізичними вправами, рідше страждають ожирінням, ніж ті, хто веде сидячій спосіб життя.

Якщо ви виконуєте рекомендованих CDC 150 хвилин фізичної активності на тиждень, ваші шанси підтримувати здорову вагу ще вищі Тож, чи любите ви бігати, гуляти, їздити на велосипеді, плавати, займатися йогою чи ходити до тренажерної зали – це все дуже добре. 

Але саме поєднання аеробних вправ та силових тренувань дійсно забезпечує найбільшу користь.

Дані показали, що люди, які займалися обидвами видами діяльності, мали приблизно на 50% менше шансів страждати на ожиріння, ніж люди, які були неактивними. І вони приблизно на 20% рідше страждали на ожиріння, ніж ті, які займалися лише кардіо або лише силовими тренуваннями з додатковою вагою.

У відповідній редакційній статті про дослідження доктор Тімоті С. Черч із Біомедичного дослідницького центру Пеннінгтона в Батон-Руж, штат Луїзіана, зазначає, що ці висновки є додатковим свідченням важливості силових тренувань у режимі фізичних вправ. 

Найчастіше людей, які намагаються схуднути, ведуть шляхом, який починається з аеробної активності. Якщо це не відповідає їхнім уподобанням, їм буде важче підтримувати цей план. У таких випадках силові тренування можуть бути основою здорового режиму фізичної активності, яку можна доповнити кардіотренуваннями.

Насправді ті самі федеральні рекомендації з фізичної активності для американців з 150 хвилинами вправ на тиждень, також рекомендують виділити принаймні два дні на силові тренування.

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.