Зміст:
  1. Що таке сіль і нащо її їдять?
  2. Що відбувається з організмом, якщо солі забагато?
  3. Скільки солі треба?
  4. Як зрозуміти, що організму бракує солі?
  5. Натрій усюди
  6. Як правильно обрати сіль для щонайбільшої користі страв?

Що таке сіль і нащо її їдять?

Фото: telegraph.co.uk/James Strawbridge

Без солі ви б не вижили. Вона впливає на передавання нервових імпульсів нейронами, на скорочення й розслаблення м’язів. А ще вона допомагає нам засвоювати поживні речовини на кшталт глюкози й амінокислот.

"Уся сіль" у хлористому натрії — це головний компонент кухонної солі. У ній також міститься марганець, залізо, кальцій, фтор, цинк і селен.

"Сіль містить абсолютно всі мінерали", — резюмує членкиня Асоціації нутриціологів України, дієтологиня Аліна Крохмаль в ексклюзивному коментарі LIGA.Life. За її словами, демонізувати цей продукт не варто, адже вона корисна й необхідна.

Я за сіль. За те, щоб підсолювати їжу, досолювати, тому що це дійсно дуже важливо.

Дефіцит натрію призводить до гіпонатріємії, що може викликати сплутаність свідомості, дратівливість, ослаблені рефлекси, блювоту, судоми й кому.

Що відбувається з організмом, якщо солі забагато?

Фото: tctmd.com

Солі в раціоні має бути не багато й не мало, а саме достатньо. І ось чому. З одного боку, натрій підтримує нормальний водний баланс в організмі. Споживання достатньої кількості солі допомагає утримувати рідину в клітинах. Однак надмірне споживання солі може призвести до того, що ви почнете затримувати надлишок води і, як наслідок, набрякати. Окрім того, натрій взаємодіє з іншими мінералами, такими як калій і магній, щоб допомагати регулювати кров'яний тиск. Достатнє споживання натрію — запобігає підвищеному артеріальному тиску. Та якщо солі в раціоні забагато, то проблеми — гарантовані.

Зловживання солоненьким підвищує артеріальний тиск, що може спричинити інсульт. А він був і залишається однією з головних причин смерті й інвалідизації серед українців. Якщо ж говорити глобально, то щороку у світі від інфарктів та інсультів помирають 2,5 мільйона людей.

У 2021 році науковці зробили огляд 85 клінічних досліджень, що встановили зв’язок між натрієм і кров'яним тиском. Що більше цього мікроелементу вводили у раціон учасників випробувань, то більшим ставав їхній тиск. Винятків не було.

Окрім збільшення ризику серцево-судинних захворювань, надмірне споживання солі також пов’язане з розвитком раку шлунка, ожирінням, остеопорозом та захворюваннями нирок.

Скільки солі треба?

Фото: drstevenlin.com

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує вживати не більше 5 грамів солі на добу — це близько однієї чайної ложки. Та, як показало перше Національне дослідження поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань STEPS, проведене у 2019 році, лише 13% наших громадян дотримуються рекомендацій ВООЗ. Середньостатистичний українець щодня споживає 12,6 грама солі, майже вдвічі перевищуючи норму.

Водночас світове споживання солі, за даними ВООЗ, коливається між 9 і 12 грамами.

Дієтологиня Аліна Крохмаль вважає, що довіряти краще не статистиці, а організму: "ВООЗ не може за нас знати, яка нам потрібна кількість солі. Норми у всіх свої". Натомість вона рекомендує дотримуватися "чистоти калорій".

Дивіться, ВООЗ зменшив нам показник споживання солі. Людина намагатиметься менше її їсти, але смакові якості вона задовольнятиме вже в непотрібних, у "брудних калоріях". Буде гризти чіпси, буде гризти якісь солоні сухарики і буде з'їдати їх, як правило, багато, тому що не вистачатиме ось цього смаку.

Сіль — це природний підсилювач, з яким будь-яка їжа смачніша. "Навіть ось коли ви просто готуєте свіжий салат, якщо ви його підсолите, то він буде смачнішим", — пояснює Аліна Крохмаль. Вона рекомендує їсти комфортну для себе кількість солі, але вона має бути чистою, а не у складі консервованих, готових чи хімічних продуктів.

"Їжа має бути підсолена, досолена, щоб задовольняти людські рецептори, — наголошує дієтологиня.  — Якщо вони не задоволені, то зоровий канал вас обдурить, і ви обов'язково візьмете з полиці у крамниці щось яскраве, красиве, де у вас інтуїтивний рецептор спрацює на цей сольовий смак. Беремо банальні чипси, ви ж усі знаєте їхній смак".

Коли вам хочеться солоного — це сигнал про нестачу певних елементів. Але передусім солі, резюмує експертка.

Як зрозуміти, що організму бракує солі?

Фото: istock

Рівень солі в організмі можна дізнатися завдяки аналізу сечі. Якщо вам бракує цього мінералу, то ваш організм уже сигналізує про це такими симптомами:

  • запаморочення;
  • низький кров'яний тиск;
  • прискорений пульс;
  • втрата апетиту;
  • затримка води;
  • дратівливість;
  • м'язові судоми;
  • м'язова слабкість;
  • сплутаність свідомості;
  • нудота;
  • блювання;
  • втома;
  • зниження маси тіла;
  • головний біль.

Потреба в натрії може збільшуватися або зменшуватися залежно від метаболічних потреб, стресу, якого зазнає ваш організм, а також від того, чи вживаєте ви певні продукти. Вам може знадобитися більше натрію, якщо ви:

  • п'єте багато кави;
  • страждаєте від сильної блювоти або діареї;
  • приймаєте ліки, такі як антидепресанти;
  • сидите на низьковуглеводній або кетогенній дієті;
  • страждаєте на захворювання печінки або нирок;
  • маєте дисбаланс надниркових залоз або страждаєте на хворобу Аддісона;
  • вживаєте сечогінні препарати;
  • маєте гіпотиреоз;
  • п'єте занадто багато води;
  • дуже активні й сильно пітнієте;
  • вживаєте велику кількість додаткового калію або споживаєте недостатню кількість калію.

До втрати натрію призводять і так звані "безсольові дієти". Як розповідає пані Крохмаль, людина спершу почувається чудово, тому що вона функціонує, користуючись з надлишкової солі, що накопичена в організмі. Щойно вона "спалює" цей запас — самопочуття одразу ж погіршується.

Натрій усюди

Щоб підтримувати оптимальний рівень натрію, треба пам’ятати, що ми його одержуємо не лише з сіллю, а й з продуктами, які їмо. Чи знали ви, що столова ложка кетчупу містить більше натрію, ніж жменя солоних крекерів? Або що два шматочки сиру гауда можуть містити більше натрію, ніж порція кренделиків?

Колаж: Дарина Дмитренко/LIGA.net

Скоротити споживання солі може бути складно, оскільки більша частина натрію надходить в організм з упакованих і готових продуктів.

"Зараз у моїй практиці більшість людей віддають перевагу швидкодоступній їжі, а в ній дуже велика кількість солі", — пояснює дієтологиня. За її словами, у людей зараз відсутнє збалансоване харчування і вони переходять на швидкі вуглеводи, де міститься багато солі й домішків, зокрема глутамат натрію, що підсилює будь-який смак.

Серед них: чипси й інші солоні снеки, а також ковбаси та сосиски, які ми хибно стали вважати адекватним замінником м’яса. Саме завдяки цим продуктам у нашому організмі накопичується більше солі, ніж потрібно.

Для балансу необхідна перебудова всього раціону, на що потрібні час і сила волі.

Як правильно обрати сіль для щонайбільшої користі страв?



Дієтологиня Аліна Крохмаль рекомендує звернути увагу на два види солі: гімалайську і звичайну столову кухонну сіль.

Рожева гімалайська сіль не проходить хімічну обробку і зберігає усі корисні мінерали — хлор, магній, натрій, кальцій, цинк, сірку, залізо й мідь. Саме завдяки цьому кристали мають рожеве забарвлення.

Така сіль не затримує воду в організмі й регулює водно-сольовий баланс — каже експертка. "Дуже класна сіль, її можна застосовувати в раціоні щодня, звісно, в межах норми, не перестаратися, все має бути в балансі".

Класична кухонна сіль піддається хімічному обробленню. Це дещо погіршує її властивості, а втім, вона все ще має концентрацію натрію та хлору на рівні 97-98%. Натрій сприяє засвоєнню вуглеводів, а хлор прискорює перетравлення білків.