Раніше мариновані огірочки, або корнішони, відігравали доволі скромну роль у харчуванні молодшого покоління. Вони з'являлися переважно у вигляді декоративних елементів або крихітних шматочків на гамбургерах та на charcuterie board (дощечках для закусок). Банки з огірками роками могли нудитися на поличках або у холодильниках. LIGA.Life розповідає, як виникла любов до закруток у соцмережах.

Що за тренд?

Довкола маринованих огірків справжній ажіотаж: нове покоління гурманів відкрило для себе їхню хрустку, гострувату чарівність. У TikTok є понад 300 000 постів з хештегом #pickles — більше, ніж з #cucumber і навіть#potatoes. Користувачі знімають, як куштують кропові, часникові, гострі та кислі сорти. А відео, де люди куштують різні соління набирають десятки мільйонів переглядів.

@cookiterica ⭐️FOOD REVIEW⭐️ PHOENICIA GROCERY STORE PICKLES ⭐️SPEED ROUND⭐️RATING 1-10⭐️ #foodreview #pickles #mukbang ♬ original sound – ERICA & MORGAN

@daves_fire_foods Homemade Pickles 🥒🔥 Ingredients: – 6-8 pickle cucumbers – 1 cup water – 1 cup white vinegar – 1/4 cup honey – 6 cloves chopped garlic – Peppercorns – Mustard seed – Chili flakes – Fresh Dill – Salt First, cut up your cucumbers to be coins, spears, or both. Then in a pot combine all your ingredients and simmer on low heat for a few minutes until the honey is melted. Give it a good stir then let your liquid cool. Once cooled pour it over your cucumbers in a jar. Let them pickle in the fridge for 1 week and enjoy the best pickles ever 🔥 #pickles #picklepower #homemadepickles #easyrecipeideas #recipe ♬ MONACO (Instrumental) – no/vox & karaokey

Дехто поєднує соління з кондитерськими виробами, щоб отримати солодко-солоний десерт. Яскраво-червоний, пікантний маринований огірок став вірусним. Його куштують з кислими цукерками, фруктовою пастилою, чипсами та гострим соусом. А нещодавно попзірка Дуа Ліпа викликала ажіотаж, додавши до своєї дієтичної коли сік маринованих огірків і халапеньйо.

@dualipaofficial

What do we call her?

♬ original sound – Dua Lipa

Звідки з'явилася любов до солінь

Як пише The Economist, американська компанія Van Holten's — улюблений постачальник маринованих огірків для покоління Z. Минулого року компанія продала близько 85 мільйонів одиниць продукції, порівняно з 70 мільйонами у 2022 році.

Ентузіасти виготовляють соління і в домашніх умовах. Ще під час пандемії дедалі більше людей знайшли час поекспериментувати з солінням та ферментацією. Вони виявили, що огіркові соління легко робити власноруч і з ними можна готувати різноманітні страви. Інтерес настільки сильний, що Grillo's, інший американський бренд, випустив книгу рецептів, присвячену маринованим огіркам: від приправ до коктейлів і тортів.

Фото: Grillo’s Pickles

Хоча тренд і є новим, але історія вживання солінь довга. Близько 4 000 років тому стародавні месопотамці маринували овочі; протягом століть "шанувальниками" маринованих огірків були Клеопатра, Христофор Колумб і Наполеон Бонапарт.

Занепокоєння щодо здоров'я також може частково стояти за цим бумом. Люди купують мариновані огірки, бо вони низькокалорійні, зазначає The Economist. Також нині "багато говорять про здоров'я кишківника", а дані свідчать про те, що ферментовані продукти можуть зміцнити мікробіом шлунково-кишкового тракту. Також зазначається, що соління, приготовані на солоному розсолі, підходять для оздоровлення; тоді як соління, приготовані на оцті, не підходять, оскільки оцет занадто кислий для необхідних бактерій.