Ілюстрація: depositphotos.com
Зміст:
  1. Що таке "сольовий" горб у жінок
  2. А цей горб – це солі?
  3. Чому цей горб з’являється у жінок? 
  4. Як прибрати цей горб? 
  5. А горб може призводити до серйозних наслідків?
  6. А якщо цей горб таки болить? 

Що таке "сольовий" горб у жінок

Це опукле утворення позаду, трішки нижче місця, де шия закінчується й переходить у грудний відділ хребта, пояснює невролог Анатолій Німчук.

Горб у жінок. Ілюстрація зі сторінки Анатолія Німчука

Синонімом є історичний термін "горб вдови", оскільки він виникає переважно після 50 років. Адже раніше тривалість життя була суттєво меншою, і жінки після 50 часто ставали вдовами, звідси й назва. 

А цей горб – це солі?

Ні, там немає жодних солей. Це підшкірно-жирова клітковина, а простіше – звичайна жирова тканина, розповідає лікар. 

"І нічого там розбивати, як багато хто намагається робити. В цьому легко переконатися, зробивши знімок шийного відділу хребта (МРТ)", – каже Німчук. 

Лікар додає, що крихітний горбик у цій ділянці може намацати в себе кожен. Адже він формується остистим відростком сьомого шийного хребця.

Чому цей горб з’являється у жінок? 

Бо це особливість обміну речовин: жирова клітковина у жінок із віком починає відкладатися нерівномірно, особливо в жінок після 40 років та в схильних до повноти, пояснює невролог. 

Ті жінки, які не мають повноти, зазвичай у більш зрілому віці не мають і горба. 

Внесок у помітність горба робить і посилення так званого грудного кіфозу. Річ у тім, що у хребті є нормальні згини – кіфози (назад) і лордози (вперед). З віком грудний лордоз посилюється у жінок через постменопаузальний остеопороз (втрату міцності хребців), через що горб візуально стає ще помітнішим.

За даними Webmd, на розвиток "горба" може впливати й довготривале приймання певних медикаментів-кортикостероїдів, а також препаратів проти ВІЛ (але препарати нового покоління менш ймовірно викличуть цей побічний ефект). Також "горб" може з’явитися внаслідок синдрому Кушинга – це стан, коли тіло виробляє надто багато кортизолу.

Як прибрати цей горб? 

Жоден масаж, чи так звана мануальна терапія, не зарадять цій косметичній проблемі, переконує лікар. Адже, нагадаємо, горб – це жирова тканина, і її не можна прибрати фізичним впливом, вона не може просто так зникнути від натискання.

Варіантів насправді небагато.

Для початку – спробувати схуднути, якщо є надмірна вага.

Спорт сприяє загальному схудненню, тільки так можете до певної міри допомогти. Пам'ятайте, що жодних спеціальних вправ для шиї тут не існує і не може існувати – ділянка горба малорухома сама собою.

Іншим, дієвішим варіантом (проте значно дорожчим) є візит до пластичного хірурга.

А горб може призводити до серйозних наслідків?

Ні. Він є суто косметичним дефектом та не викликає ні болі, ні інших неприємних відчуттів. І нічого не перетискає.

А якщо цей горб таки болить? 

Зазвичай біль пов’язаний з емоційними переживаннями пацієнтки через свій вигляд, пояснює невролог. 

Такі болі переважно не виражені, проте тривалі, не потребують приймання знеболювальних, але нерідко супроводжуються розладами сну.

"Загалом, принаймні у частини пацієнток із такими болями діагностують "тілесну депресію" або соматизований розлад", – додає Німчук.