Фото: Don't Take Fake

Відтепер у Києві є затверджений порядок створення муралів на будівлях і спорудах міста. Документ визначає механізми нанесення розписів, їх утримання, збереження, демонтаж, а також процедуру розгляду питань та ухвалення рішень про створення стінописів у міському просторі. 

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Відповідне рішення 4 липня ухвалила Київська міська рада. 

Розглядати ініціативи зі створення мальописів на стінах київських будівель буде спеціальна Комісія з питань погодження ескізів і локацій розміщення монументальних розписів. До неї увійдуть 11 людей: 5 представників міської влади та 6 незалежних експертів.

"Сьогодні мурали стали невіддільною частиною міського середовища. Багато з них дійсно прикрашають місто та привертають увагу киян, і за останні роки кількість ініціатив щодо створення муралів значно зросла", — зазначила депутатка Київради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха. 

Водночас, додала вона, у місті почастішали випадки, коли мурали стають предметом критики професійного середовища та незадоволення у суспільства. Йдеться про неналежне розташування та сумнівні сюжети нових стінописів. Аби зменшити кількість таких випадків у майбутньому, міська рада розробила порядок створення муралів.

"Київ — перше місто, що розробило зрозумілу й відкриту процедуру, яка визначає дорожню карту для ініціаторів створення муралів, сприятиме гармонізації нових стінописів з міським середовищем і дозволить захистити місто й публічний простір від хаотичного насичення творами монументального мистецтва, зокрема на об’єктах культурної спадщини", — наголосила Вікторія Муха. 

Що передбачають нові правила? 

  • не допускається створення муралів на фасадах об’єктів культурної спадщини;

  • не допускається створення муралів, які містять інформацію чи контент, заборонений законодавством України;

  • не допускаються мурали, які містять рекламу.

Під час розгляду ініціатив щодо створення стінописів комісія буде враховувати: 

  • мету та концепцію;

  • актуальність і соціальний вплив;

  • обґрунтування вибору локації та наявність погодження з місцевою владою;

  • гармонійну інтеграцію в урбаністичний контекст.