У Києві тимчасово заборонили створювати нові мурали
Фото: ukrainian modernism

У Києві тимчасово ввели заборону на створення нових муралів. Вона триватиме, поки Київська міська рада працює над розробкою та затвердженням прозорого та відкритого механізму погодження їх ескізів, повідомили у КМДА.

Таке рішення було ухвалено 23 листопада, за нього проголосувало 75 депутатів. Розробити положення про порядок створення муралів мають за три місяці.

Як зазначила депутатка Київської міської ради, ініціаторка проєкту рішення Євгенія Кулеба, чинне законодавство України та нормативні документи місцевих рад наразі детально не врегульовують питання погодження відповідними органами створення стінописів на житлових та нежитлових будівлях, інших спорудах.

"З публічних джерел відомо про збільшення випадків порушення правил благоустрою та створення у місті Києві муралів без погодження відповідними органами та мешканцями будинків. Також усе частіше виникає суспільний резонанс у зв’язку з різними поглядами на мистецьку цінність та етичну складову", – розповіла Кулеба.

Попередньо передбачено, що процес погодження ескізів міститиме  експертну оцінку, громадське обговорення, отримання дозволу від власників будівлі та надання інших, передбачених законодавством погоджень.

Наприкінці вересня у Києві зʼявилася петиція проти хаотичного створення стінописів. Вона набрала необхідні голоси, і 30 жовтня комісія з питань культурної спадщини підтримала цю петицію.