Фото: Департамент територіального контролю

Київська міська рада 13 червня підтримала проєкт рішення, яке перезавантажує законодавство у сфері роботи міських кіосків. Рішення вже набуло чинності, про головні нововведення для LIGA.Life розповів Михайло Буділов, очільник Департаменту територіального контролю КМДА. 

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

За його словами, найголовніше те, що новий документ регулює не тільки розташування кіосків, а й поштоматів, зарядних автоматів для електрокарів, пунктів прокату електросамокатів та навіть вендигових систем — автоматів зі снеками та напоями. 

"По-друге, усі старі кіоски та МАФи, які ви зараз бачите у місті, будуть демонтовані протягом двох років. За нашими підрахунками, нові правила дозволять вже за два роки зменшити кількість МАФів у Києві у 5-6 разів", — розповів Буділов.

Окрім того, тепер встановити новий МАФ власники зможуть тільки через  електронний аукціон на "Прозоро.Продажі".

"Підприємець, який запропонує найбільшу суму оренди, стає переможцем аукціону та отримує дозвіл на встановлення МАФів на певній локації. Строк дії документа про оренду становить п’ять років з правом пролонгації без аукціону ще на п’ять років", — зазначив Михайло й додав, що усі зміни будуть поступово втілювати у Києві протягом наступних двох років.

Нагадаємо, з 2024 року у Києві на місці демонтованих МАФів почали встановлювати популярні в Європі та США вуличні меблі з озелененням.