Фото: freepik

Життя вашого домашнього улюбленця може здаватися спокійним та безтурботним. Проте власники часто не розпізнають, як саме почувається тварина. 9 з 10 власників собак не спроможні визначити важливі ознаки стресу улюбленця.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Катерина Балюк, головна спеціалістка з ветеринарних питань Mars Україна, розповідає, як розпізнати ознаки тривожності у тварини та як підтримати улюбленця під час обстрілів і після них.

Зміни в поведінці собаки можуть свідчити про стрес

  • Соціальна взаємодія: уникнення контакту з людьми або іншими тваринами, агресія, лякливість.

  • Активності: замкненість, небажання рухатись або, навпаки, надмірна активність, відмова від прогулянок.

  • Деструктивні дії: руйнування меблів, одягу, речей, які мають запах господаря.

  • Звукові сигнали: часте виття, скиглення, гавкання без причини.

  • Зміни в апетиті: відмова від їжі чи, навпаки, переїдання та постійний пошук їжі.

  • Проблеми з травленням: порушення роботи шлунку, часті позиви в туалет.

Ці дії часто є спробою тварини впоратися з тривожністю чи дискомфортом. Важливо пам'ятати: подібна поведінка може бути ознакою як стресу, так і хвороби. Тому у разі цих проявів необхідно спершу звернутися до ветеринара, щоб виключити можливість розвитку захворювання.

Також слід зазначити, що причиною емоційної напруги для багатьох собак зараз є саме звуки вибухів та роботи ППО.

Як підтримати собаку під час обстрілів та після них

  • Обов’язково вигулювати з повідцем-рулеткою протягом усього часу прогулянки – так ви можете фізично утримати тварину біля себе, якщо під час прогулянки стався вибух або різкий звук, і собака в паніці захоче кудись бігти.

  • Якщо пес починає сильно нервувати, бігти від різких звуків – притягніть його до себе, обійміть, заспокойте, якщо вага дозволяє – візьміть на руки. Дайте зрозуміти, що ви сильніші за нього, ви поруч та захистите його, попри зовнішні обставини.

  • На наступну прогулянку візьміть із собою смаколики та іграшки. Якщо улюбленець пережив стресову ситуацію на прогулянці, він може не захотіти знову виходити на вулицю, тому треба попрацювати над закріпленням зв’язку "прогулянка – це добре та приємно".

  • Якщо вихованець переживає обстріли вдома, забезпечте йому закритий простір та близькість до вас. Маленького собаку можна взяти на руки або помістити в переноску. Великого собаку накрити ковдрою, провести на його улюблене безпечне місце. Часто налякані собаки можуть стрибати у ванну – там вони почуваються безпечніше, бо мають замкнений простір. Дозвольте улюбленцю перебувати там, де йому комфортно, і просто будьте поряд.