Понад 50% українців витрачають до 1500 грн на потреби домашніх улюбленців щомісяця
Фото: Unsplash

Дослідницька компанія Gradus Research разом із Royal Canin провели дослідження, в межах якого 1239 осіб поділились інформацією щодо своїх середніх місячних витрат на власних улюбленців.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

За результатами опитування, більш ніж половина українців (56%) витрачають від 500 до 1500 грн на домашніх тварин щомісяця. Зокрема, лише 3% опитаних витрачають від 3000 до 6000 грн, тоді як тільки 1% вкладає понад 6000 грн у потреби чотирилапих.

"З початку війни безліч тварин опинилися на вулиці, та багато українців прагнуть знайти їм домівку. І це природно, адже тварини допомагають пережити стрес, зменшують рівень тривожності та загалом підвищують настрій", пишуть дослідники.

Власники тварин найбільше витрачають грошей на якісне харчування улюбленця, ласощі, смаколики й іграшки. Також до витрат входять відвідування ветеринарного лікаря, щеплення, антипаразитарна обробка й інші необхідні ветеринарні маніпуляції та додаткові потреби.

За словами Олександра Айшпура, кандидата ветеринарних наук та експерта з наукових комунікацій Royal Canin, першочерговою потребою улюбленця є якісне харчування й відвідування ветеринарного лікаря для тривалого життя чотирилапого.

"Свобода від голоду та спраги, болю, травм і хвороб є складовими концепції 5 свобод тварин, що визначають основні принципи добробуту домашніх улюбленців. Окрім зазначених принципів концепція також включає свободу від дискомфорту, свободу від страху та стресу, а також можливість проявляти природну поведінку тварини", – наголошують дослідники.

Вони додають, що ці принципи лягли в основу сучасних законів про права тварин, зокрема й в Україні. Але за результатами дослідження з цією концепцією обізнані лише 38% українців.