Зміст:
  1. Найкращий міжнародний повнометражний фільм
  2. Документальний художній фільм
  3. Грим та зачіски
  4. Оригінальна пісня
  5. Оригінальна музика
  6. Найкращий звук
  7. Візуальні ефекти

Найкращий міжнародний повнометражний фільм

Оголошено шортлісти в десяти номінаціях "Оскар-2023". Прогнозовано, у візуальних та звукових категоріях серед претендентів на перемогу "Аватар: Шлях води", "Топ Ган: Меверік" та "Все завжди і водночас". 

За визнання найкращого саундтреку поборються Леді Гага та Ріанна, що також давно обговорювали експерти. 

Без несподіванок не обійшлося – український "Клондайк", якому пророчили щонайменше потрапити у п'ятірку номінантів, не увійшов до шортліста. Натомість історію Навального американська кіноакадемія не залишила без уваги. 

LiGA. Life зібрала інформацію про найцікавіші номінації. Ви не бачили більшість із цих фільмів, тому саме час познайомитися зі стрічками і додати до свого переліку "must see".

Тепер у кожній категорії кіноакадемики голосуватимуть за п’ятірку найкращих. Остаточний перелік номінантів 95-ої церемонії вручення премії "Оскар" оголосять 24 січня 2023 року. Сама церемонія відбудеться 12 березня 2023 року і транслюватиметься в прямому ефірі на ABC і в понад 200 країнах світу.

Яким був минулорічний "Оскар" – хто підтримав Україну, хто показав середній палець Путіну? Освіжити пам’ять можна за посиланням. 

У категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм" був єдиний представник України – фільм "Клондайк", який розповідає про долю української родини, яка у 2014 році опинилася на окупованій території в той час, коли збили літак рейсу MH17. Але в шортліст фільм не потрапив. 

Загалом у категорії були фільми з 92 країн, але у шортліст відібрали тільки 15. 

"Аргентина, 1985" / Argentina, 1985

Країна: Аргентина

1980 роки. Аргентина. Після падіння військової диктатури дев'ять лідерів, які керували країною останні сім років, сідають на лаву підсудних. Їх звинувачують у численних воєнних злочинах, політичних репресіях та корупції. Прокурор Хуліо Стрессера разом із молодою командою юристів у пошуках доказів, щоб притягнути до відповідальності представників найкривавішого режиму в історії країни. Та коли, здавалося б, свідчення знайдені, родині Стрессери починають надходити погрози.

"Повернення до Сеула" / Return to Seoul

Країна: Камбоджа

25-річна француженка вперше повертається до рідної Кореї – країни, де народилася. В дитинстві її удочерила французька пара і тепер дівчина хоче знайти своїх біологічних батьків. Але мрія про знайомство з батьками в реальності стає фільмом жахів.

Читайте також: Український "Клондайк" – історія про збитий Боїнг побореться за "Оскар"

"Корсаж" / Corsage 

Країна: Австрія

Біографічний фільм про австрійську імператрицю Єлизавету, більш відому як Сісі. У грудні 1877 року їй виповнюється 40 років, це вік, коли імператриця має нарешті відмовитися від своїх вподобань і звичок, а підтримувати публічний образ "правильної леді", щоб не стати предметом осудів. 

Але робити це стає все важче, коли чоловік не приділяє уваги, відволікаючись на коханок, діти обирають проводити більше часу вже не з мамою, а саму імператрицю непокоять непритомності. Сісі вирішує діяти за власними правилами та інтересами, а це призводить до непередбачуваних ситуацій.

На Каннському фестивалі-2022 фільм отримав приз за найкращу роль у секції "Особливий погляд".

"Священний павук" / Holy Spider

Країна: Данія

Журналістка Рахімі їде до священного іранського міста Мешхед. Вона хоче написати розслідування про серійного вбивцю секс-робітниць. Але завдання ускладнюється, коли виявляється, що місцеві підтримують дії маніяка.

"На західному фронті все без змін" / All Quiet On The Western Front  

Країна: Німеччина

1917 рік. Німеччина. Підліток Пауль Баумер та його друзі Альберт та Мюллер брешуть про свій вік, щоб потрапити на війну солдатами. Але їхні романтичні уявлення не співпадають із жорстокою реальністю. І принципи, і віра в правоту руйнуються через бажання вищого керівництва. Але відступати вже немає куди… Це війна.

Читайте також: Ірма Вітовська: "Якщо до України і далі запрошуватимуть російських акторів, то буде самосуд"

"Близько" / Close

Країна: Бельгія

13-річні підлітки Лео та Ремі завжди були неймовірно близькими, але цей зв'язок переривається, коли починається навчальний рік. Зруйнована дружба стає темою для постійних жартів однолітків. 

Лео хоче дізнатися, що відбулося між ним та його близьким товаришем, і звертається за допомогою до мами Ремі. Хлопець не здогадується, що це може бути остаточна крапка в стосунках із Ремі, але початок в іншій близькості.

Фільм виграв Гран-Прі на Каннському кінофестивалі.


"Сент-Омер" / Saint Omer

Країна: Франція

Письменниця Рама присутня на суді у французькому місті Сент-Омер, де звинувачують у вбивстві маленької дівчинки студентку Лоуренс Колі. Рамі здається, що вона має свій зв'язок із дівчиною, адже сама вагітна, а крім того, має складні "расові" стосунки з людьми навколо. Письменниця хоче написати сучасну версію грецького міфу про Медею, але чим більше спілкується з Колі, тим більше починає хвилюватися за своє життя.

"Останній кінопоказ" / Last Film Show

Країна: Індія

Сама живе в глухому індійському селі. А коли хлопець вперше опинився в кінотеатрі, то його життя повністю змінюється  – він хоче створювати свої фільми. Тепер у нього своє випробування – знайти саме те ідеальне світло для кадрів.  

"Тиха дівчина" / The quiet girl

Країна: Ірландія

1981 рік. Кейт із неблагополучної сім'ї відправляють на літо до знайомих матері – пари середнього віку, яка своєї опікою показала дівчинці, що таке любов. Але у кожної родини є свої секрети й Кейт стає "свідком" одного з них. 

Читайте також: Жодного вимислу: "Як знімали "Область героїв" – перший фільм про повномасштабне вторгнення Росії 

"Бардо, фальшива хроніка жменьки істин" / "Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths"

Країна: Мексика

Відомий мексиканський журналіст і режисер-документаліст повертається до рідної країни, щоб закопатися у безглуздості своїх спогадів та відбудові родинних стосунків, але минуле стикається з новою реальністю його держави.  

"ЄО" / EO

Країна: Польща

Сірий осел із меланхолійними очима ЄО зустрічає хороших і поганих людей, які навчають його радості і болю. Він витримує усі несподіванки долі – і коли увесь світ перевертається догори дригом, поруч з’являються ті, хто готові допомогти. Попри всі негаразди, ЄО не відступає від доброго погляду на світ, на відміну від людей, з якими він знайомиться.

"Блакитний кафтан" /  The Blue Caftan

Країна: Марокко

Халім і Міна – власники традиційних кафтанів в одному із найстаріших куточків Марокко. Але часи змінюються, клієнти вимогливіші. І, щоб не відставати від їхніх побажань, родина наймає талановитого юнака в допомогу. Стосунки у родині змінюються, коли Міна бачить, що її чоловік щоразу ніяковіє за появи юнака. 

"Джойленд"  / Joyland

Країна: Пакистан

Він – син у традиційній пакистанській сім’ї, але мріє підкорювати танцювальний всесвіт. Так стає учасником шоу боллівудського бурлеску, де закохується у транс-жінку, що керує шоу. 

"Рішення піти" / Decision to Leave

Країна: Південна Корея

З гірської вершини в Південній Кореї чоловік падає насмерть. Він стрибнув чи його штовхнули? Детектив Хе Чжун прибуває на місце подій та намагається розкрити чергову справу, адже він – найкращий у країні. Проте вперше він порушує свої правила і закохується в таємничу вдову Со Рей після того, як вона стає головною підозрюваною у вбивстві. Занурюючись у розслідування, Хе Чжун вже не може розділяти робоче і особисте. 

Читайте також: "Аватар: Шлях води": 13 років очікування і майже $500 млн за кілька днів прокату

"Хлопчик із раю" / Cairo Conspiracy

Країна: Швеція

Амбітного молодого вченого-мусульманина завербував корумпований офіцер державної служби безпеки. Тепер хлопець має шпигувати та переконатися, що новим керівництвом у його "бульбашці" буде той урядовець, якого поставлять саме служби безпеки. 

Документальний художній фільм

Без фільмів про війну в Україні поки Оскар–2023 не залишиться. У категорії "Документальний художній фільм" – "Будинок зі скалок" (A House Made of Splinters) спільного виробництва України, Данії, Швеції та Фінляндії. У фільмі розповідають про дітей зі сходу України, які мешкають в особливому дитячому будинку для малечі, яку вилучили з їхніх сімей. Хоча і йде війна, працівники будинку роблять все, щоб діти відчували себе щасливо, а головне – безпечно. 

"Все, що дихає" / "All That Breathes". Двоє братів присвячують своє життя захисту птаха, відомого як Чорний коршун. 

Читайте також: "Тор: Любов та грім" – Гемсворт проти Бейла та козли з мемів

"Вся краса і кровопролиття" / "All the Beauty and the Bloodshed". Історія фотохудожниці Нен Голдін, її творчість та активізм, а також боротьба з фармацевтичною династією Саклер та компанією Purdue Pharma, відповідальними за сотні тисяч загиблих внаслідок однієї з найважчих епідемій.

"Погана сокира" / "Bad Axe". Азійсько-американська родина в сільській Америці за часів президентства Трампа вимушена боротися за свій ресторан – через пандемію, расистів та історію, яка викреслила кілька поколінь. 

"Діти туману" / "Children of the Mist". В одному з гірських районів північного В’єтнаму дівчата мають одружитися у 14 років. Але підліток дізнається в школі, що є альтернативи, і вирішує змінити ставлення до таких, як вона. 

"Нащадок" / "Descendant". У травні 2019 року археологи оголосили про виявлення в Алабамі залишків "Клотильди" – останнього відомого невільницького судна, яке причалило до берегів США через 52 роки після заборони работоргівлі. Цей фільм про нащадків "Африкатауну" – невеликої громади в Алабамі, які були останніми рабами, кого незаконним вантажем перевезли з Африки до США. 

Читайте також: Блохін, Шева, Зінченко: у прокат виходить "Нація футболу" про збірну. Чим він цікавий

"Вулкан кохання" / "Fire of Love". Безстрашні вчені та пара Катя та Моріс Крафти загинули під час вибуху вулкана саме в той час, коли розгадували таємниці цієї "гори". 

"Алілуя: Леонард Коен, подорож, пісня" / "Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song". У стрічці досліджують життя співака та автора пісень Леонарда Коена через призму його відомого гімну "Алілуя".

"Приховані літери" / "Hidden Letters". Історія двох китаянок, які намагаються балансувати між "незалежна жінка у сучасному Китаї" і традиціями рідного народу. 

"Джейнс" / "The Janes". Це історія нелегального угруповання, яке підпільно допомагало жінкам робити доступні та безпечні аборти.

Читайте також: "Я працюю на цвинтарі" – 5 причин подивитися український фільм про смерть у кіно

"Останній політ додому" / "Last Flight Home". Елі Тімонер був підприємцем, венчурним капіталістом та керівником бізнесу, найбільш відомим завдяки створенню Air Florida у 1970-х роках. Це історія його останнього польоту та труднощів, з якими стикнулася вся родина. 

"Навальний" / "Navalny". Історія російського політичного діяча Олексія Навального, якого отруїли в серпні 2020 року. У стрічці розповідається про його лікування і відновлення в Німеччині, і спроби провести власне розслідування, і про арешт після того, як Навальний повернувся до Росії. 

"Девід Бові: Мрія місячної доби" / "Moonage Daydream". Коли Девід Бові тільки приїхав до США з Великої Британії, його вважали фриком і психом, зневажали й не давали творити. Фільм розповість про його шлях: від незрозумілого провінціала до самобутнього артиста, чиї шість альбомів потрапили у перелік "500 найкращих альбомів усіх часів за версією журналу Rolling Stone". 

Читайте також: Як українка Аліна Смоляр виконала роль у "Jibaro" на Netflix, який отримав "Еммі"

"Ретроградний" / "Retrograde".  Розповідає про останні місяці 20-річної війни в Афганістані. 

"Територія" / "The Territory". Коли бразильські фермери вирішують захопити територію тропічних лісів Амазонки, молодий лідер корінного населення оголошує війну за свою землю.

Грим та зачіски

Нагороду за найкращий грим та зачіски запровадили у 1981 році, після того, як жодною нагородою не відзначили новаторську роботу Крістофера Такера над фільмом "Людина-слон". Попри те, що цей гример так і не отримав бажаної статуетки, категорія залишилася. Останні п'ять переможців поспіль – це майстри, які змогли за допомогою гриму "перетворити" кінозірок у відомих людей. Наприклад, у 2018 році цю статуетку отримала команда фільму "Темні часи" за образ Вінстона Черчилля, якого зіграв Гері Олдман. 

У цьогорічному "Оскарі" в цій категорії номіновано: 

  • "На західному фронті все спокійно" / All Quiet on the Western Front

  • "Амстердам" / Amsterdam

  • "Вавилон" / Babylon

  • "Бетмен" / The Batman

  • "Чорна пантера: Ваканда назавжди" / Black Panther: Wakanda Forever

  • "Блондинка" / Blonde

  • "Злочини майбутнього" / Crimes of the Future

  • "Елвіс" / Elvis

  • "Емансипація" / Emancipation

  • "Кит" / The Whale

Читайте також: "Чорна пантера: Ваканда назавжди": хвалять глядачі і критики. Аналіз фільму за $250 млн

Оригінальна пісня

"Naatu Naatu" / фільм "RRR"

Індійський фільм "RRR" знімали частково в Україні. Наприклад,  біля Маріїнського палацу, на території кіностудії Victoria Film Studios та в парку "Межигір'я" під Києвом. Знайдіть знайомі місця і зарядіться позитивом від композиції, яка може поборотися за "статуетку".

"This Is a Life" / фільм "Все завжди і водночас"

"Hold My Hand" / фільм "Топ Ган: Меверік" 

У 2019 році Леді Гага вже виходила на сцену за статуеткою. Тоді разом із Бредлі Купером вона співала композицію Shallow із фільму "Народження зірки". Проте і в цьогорічному "Оскарі" у неї чимала можливість на перемогу.

Читайте також: Феномен "Топ Ган: Меверік". Як фільм порушив стандарти Голлівуду та зібрав $1 млрд у прокаті 

"Stand Up" / фільм "Тілл"

"Lift Me Up" / фільм "Чорна пантера: Ваканда назавжди"

Для Ріанни "Lift Me Up" – це перша пісня з 2017 року. І цю композицію називають даниною поваги покійному Чедвіку Боузману, який грав Чорну пантеру. 

"Carolina" /  фільм "Там, де співають раки"

"Til You’re Home" / фільм "Чоловік на ім’я Отто"

Якщо переможе ця композиція, то це буде сімейний "Оскар". Виконала її Ріта Вілсон для фільму "Чоловік на ім’я Отто", де в головній ролі зіграв її чоловік і дворазовий володар "Оскара" Том Генкс. 

Читайте також: "Я хочу вигнати наволоч із нашої землі": фільм про українських снайперів виходить у прокат

"Time" / фільм "Амстердам"

"Ciao Papa" / фільм "Піноккіо Ґільєрмо дель Торо"

В активі французького композитора Александра Деспла вже є дві золотих статуетки. Так для нього оскароносними стали співпраця з "Готелем Гранд Будапештом" та "Формою води". Третю перемогу Деспла спробує вибороти зі зворушливою піснею Піноккіо. 

"New Body Rhumba" / Фільм "Білий шум"

"My Mind and Me" / Фільм "Селена Гомес: я та мій світ"

Крик душі від Селени Гомес – композиція "My Mind and Me", яку співачка спеціально написала для документальної стрічки про неї ж. 

Читайте також: Бути українським каскадером у Голлівуді і знятися в "Аквамен 2". Інтерв'ю Богдана Пономаря

"Dust & Ash" / Фільм "Голос праху та попелу"

"Applause" / Фільм "Скажи це як жінка"

Американська композиторка Даян Воррен змагається вже за свою 14-у номінацію в категорії "Оригінальна пісня". Якщо вона потрапить до головної п’ятірки, то стане першою авторкою пісень, які були номіновані шість років поспіль. Востаннє це вдавалося Мерилін і Бергману у 1968-1973 роках. 

"Good Afternoon" / Фільм "Дух Різдва"

"Nothing Is Lost (You Give Me Strength)" / Фільм "Аватар: Шлях води" 

Один з авторів композиції The Weeknd може бути вдруге номінований у цій категорії. 7 років тому, також у співавторстві, він представляв саундтрек до фільму "50 відтінків сірого". 

Читайте також: Кіно Thirteen Lives. Про порятунок дітей із печери: факти звіряє український дайвер

Оригінальна музика

Чим більше музики у фільмі, тим більше шансів, жартують експерти. Судячи з цьогорічних номінантів, критики сумували за експериментами. Наприклад, як Александр Деспла використовує тільки дерев’яні інструменти, щоб передати обмеженість маленького Піноккіо в рухах та емоціях. 

Усі номінанти в категорії "Оригінальна музика": 

  • "На Західному фронті без змін" / All Quiet On The Western Front

  • "Аватар: "Шлях води" / Avatar: The Way Of Water

  • "Вавилон" / Babylon

  • "Банші Інішеріна" / The Banshees Of Inisherin

  • "Чорна Пантера: Ваканда назавжди" / Black Panther: Wakanda Forever

  • "Вищий пілотаж" / Devotion

  • "Не хвилюйся, люба" / Don’t Worry Darling

  • "Все завжди і водночас" / Everything Everywhere All At Once

  • "Фабельмани" / The Fabelmans

  • "Ножі наголо: Скляна цибуля" / Glass Onion: A Knives Out Mystery

  • "Піноккіо Ґільєрмо дель Торо" / Guillermo Del Toro’s Pinocchio 

  • "Ноу" / Nope

  • "Вона сказала" / She Said

  • "Королева-воїн" / The Woman King

  • "Жіночі плітки" / Women Talking

Читайте також: Ексклюзив. Чому слід пам’ятати про будь-яку війну. Актор Глен Павелл про "Вищий пілотаж"

Найкращий звук

Редагування звуку — мистецтво, кажуть експерти. Треба вміти поєднувати різні фрагменти звукових доріжок — діалоги, ефекти — міксувати, але не перенасичувати. У 2022 році серед номінантів є чим здивувати. Це і гіперреальний звуковий ландшафт у кабінах "Топ Ган: Меверік", і кілька сотень аудіодоріжок, щоб передати різноманіття мультивсесвітів у "Все всюди і водночас".

Цікаво, що останнім часом дві нагороди за звук – "звук фільму", "монтаж звуку" – отримує один фільм. Так подвійними чемпіонами ставали "Богемна Рапсодія" (2019), "Дюнкерк" (2018), "Божевільний Макс: Дорога гніву" (2016), "Гравітація" (2014), "Хранитель часу" (2012), "Початок" (2011), "Володар бурі" (2010), "Ультиматум Борна" (2008) та "Кінг-Конг" (2006).

  • "На західному фронті без змін"

  • "Аватар: Шлях води"

  • "Вавилон"

  • "Бетмен"

  • "Чорна пантера: Ваканда назавжди"

  • "Елвіс"

  • "Все завжди і водночас"

  • "Піноккіо Гільєрмо дель Торо"

  • "Девід Бові: Мрія місячної доби"

  • "Топ Ган: Меверік"

Читайте також: Новий "Бетмен" у кіно: хто є головним злодієм Готема?

Візуальні ефекти

У 2010 році переможцем у номінації "Візуальні ефекти" був перший "Аватар". Саме зараз історія Пандори може вибороти свою другу статуетку. 

Читайте також: 20 термінів, щоб краще зрозуміти фільм "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора"