Що Трамп казав про Україну за закритими дверима: збірка цитат з скандальної книжки Болтона
Дональд Трамп (Фото: Jim Bourg/EPA)

Понад 780 000 примірників розкупили в перший тиждень її продажу. Значну частину книжки становить обговорення взаємовідносин між США і Україною.

"Хто знав, що лише за рік із чимось Україна посідатиме таке важливе місце в політиці США?", – зазначає Джон Болтон, розповідаючи про початок роботи на посаді радника з питань нацбезпеки та свій візит до Києва у 2018.

Уже через кілька розділів він ще більше підігріває інтерес до теми: "Україна не схожа на поле бою, що може поставити під загрозу американське президентство, але саме це і сталося у 2019 році, буквально через кілька днів після того, як я подав у відставку. Я дуже влучно обрав час".

Що ж стало причиною того, що Україна опинилася втягнутою у процеси, пов’язані з оголошенням імпічменту президента США? Видавництво Vivat незабаром випустить переклад цієї книги українською. Там про внутрішні обговорення лідерів держав щодо війни Росії проти України, небажання США надавати Україні фінансову і військову допомогу, а також про зустрічі адміністрації Трампа з українськими політиками.

Ось декілька цитат, в яких йдеться, що Трамп насправді думав про Україну.

 

Неключове питання

 

"Я зателефонував Трампу з літака приблизно о 8:45, щоб запитати, чи є у нього якісь подальші думки щодо двосторонньої зустрічі з Путіним, запланованої на Великій двадцятці, оскільки Росія досі утримувала українські кораблі й екіпажі.

Трамп сказав, що, на його думку, за таких обставин зустріч з Путіним мине жахливо і преса говоритиме тільки про українське питання.

Він говорив, що я повинен передати Путіну повідомлення, у якому пояснив би, що він з нетерпінням чекає на зустріч, але що Росії необхідно спочатку звільнити моряків і кораблі, аби на зустрічі можна було зосередитися на основних питаннях, а не на Україні.

Я зв’язався з Патрушевим приблизно через дві години, щоб переказати послання Трампа, і він пообіцяв, що негайно передасть його президенту Путіну, котрий, як він думав, безумовно розгляне його. Хоча він знав, що позиція Росії мені відома, потім він мені досить докладно її повторив".

***

"У Буенос-Айресі дипломатичний радник Путіна Юрій Ушаков і я зустрічалися кілька разів, щоб дізнатися, чи є якийсь спосіб провести зустріч Путіна і Трампа, яка, як ми зрозуміли, була неможливою, враховуючи відповідні публічні позиції обох сторін щодо інциденту в Керченській протоці.

Замість цього Трамп поговорив з Путіним на вечері лідерів Великої двадцятки, на якій не було американців, окрім першої леді. Вони взяли на зустріч перекладача Путіна, і американський помічник, який стежив за Президентом, не міг підслухати розмову.

Росіяни нічого не писали про зустріч у своїй пресі, і наступного ранку Трамп розповів мені, що, загалом, сказав Путіну, що не розуміє, як вони двоє можуть зустрітися, поки інцидент в Керченській протоці не буде врегульовано.

Кораблі й екіпажі мають повернутися в Україну, що на той час здавалося малоймовірним.

Під час двосторонньої зустрічі Трампа і Меркель Дональд натякнув, що президент України, який би симпатизував Росії, міг би запобігти третій світовій. Росіянам це би сподобалось".

Образа

 

"Також не тільки мені, але й іншим, включно з Фіоною Гілл, старшою директоркою з питань Європи та Росії в Раді національної безпеки США, стало зрозуміло, що Трамп повністю взяв лінію Джуліані стосовно того, що чутки про "змову Трампа з Росією", вигадані внутрішніми політичними супротивниками США, поширювала Україна.

Трамп купився на ідею, що Україна насправді відповідальна за здійснення московських планів впливу на вибори в США.

Це означало, що найближчим часом ми не робитимемо нічого хорошого для України незалежно від того, наскільки це може допомогти нам протистояти подальшому наступу Росії на її території".

***

" – Я не хочу більше мати справ з тими довбнями в Україні, – сказав Трамп (зі слів Куппермана). – Вони якогось біса напали на мене. Я не можу зрозуміти чому. Запитайте Джо Дідженова, йому все про це відомо.

Вони намагалися мене кинути. Вони корумповані. Я не матиму з ними жодних довбаних справ.

– Усе це стосувалося кампанії Клінтон за сприяння Гантера Байдена, щоб нашкодити Трампу у 2016 і 2020 роках. Волкер спробував втрутитися, щоб сказати щось доречне про Україну, та Дональд відповів: "Чхати я хотів".

***

"Трамп перебив:

"Україна намагалася мене нагнути. Я достобіса не зацікавлений їм допомагати".

Хоча він поступився, сказавши, що Зеленський може завітати до нього в Білий дім, але тільки в тому разі, якщо йому скажуть, як почувається Трамп щодо цього питання: "Мені потрібен чортів сервер DNC, – сказав Трамп, повертаючись до суперечки, та додав: – Добре, у вас є дев’яносто днів. Але я зовсім не зацікавлений у зустрічі з ним".

Лестощі

 

"Зеленський наполягав на тому, щоб Трамп приїхав, кажучи, що Україна – прекрасна держава з хорошими людьми, хорошою їжею і так далі. Трамп сказав, що, як колишній власник конкурсу "Міс Всесвіт" він знає, що Україну завжди добре представляли".

***

" – Я доручу Джуліані і міністрові юстиції Барру зателефонувати вам, – відповів Трамп. – Я переконаний, що ви розберетесь у цьому. Успіху вам у всьому. Це прекрасна країна. Я маю багатьох українських друзів".

***

" – Ми багато робимо для України, – сказав Трамп. – Значно більше, ніж європейські країни, і вони мали б допомагати вам більше, ніж зараз. Німеччина майже нічого для вас не робить. Вони тільки говорять. Коли я розмовляв із Анґелою Меркель, вона говорила про Україну, але ж вона нічого не робить.

Проте США дуже добре ставляться до України. Я би сказав, що це не завжди взаємно, бо стаються недобрі речі".

 

Стіна

 

"Трамп сказав:

– Мені начхати на НАТО. Я готовий сказати: "Якщо ви не дасте гроші, ми не  захищатимемо їх. Я хочу, щоб 300 млн доларів [він мав на увазі 250 млн доларів, – першу частину допомоги, призначеної для України] були виплачені НАТО.

Звичайно, це було фізично неможливо, що ілюструє постійне нерозуміння Трампом того, що це за кошти і як вони виділяються, але в цьому не було нічого нового.

Україна – це стіна між нами та Росією, – мовив він, на мою думку, маючи на увазі, перешкоду для більш близьких відносин Москви та Вашингтона.

Потім він сказав Пенсу:

– Зателефонуйте [Генеральному секретареві НАТО] Столтенберґу і змусьте НАТО заплатити.

Скажіть: "Президент вас підтримує, але гроші повинні надійти від НАТО", – що все ще не мало сенсу. – Зачекайте до зустрічі НАТО у грудні, – сказав Трамп, маючи на увазі, принаймні на мій погляд, що він збирається оголосити про вихід з НАТО".