Зміст:
  1. Зростання переглядів
  2. Причина резонансу
  3. Засновано на реальних подіях
  4. Позиція режисера

Серіал розповідає історію братів Еріка та Лайла Менендесів, які в 1989 році були засуджені за вбивство своїх батьків. Справа набула широкого розголосу через разючу жорстокість злочину та суперечки навколо мотивів братів.

"Чудовиська" показує вбивства з різних перспектив і намагається з’ясувати, що могло підштовхнути братів до вбивства своїх батьків. У ньому детально висвітлюються події, пов’язані з цими злочинами, а також заяви братів про фізичне, емоційне та сексуальне насильство, яке вони переживали.

Резонанс навколо шоу почався одразу після прем'єри, але це лише підігріло інтерес до нього, попри негативні відгуки.

Зростання переглядів

Рейтингові показники серіалу після виходу були високими: "Чудовиська: Історія Лайла й Еріка Менендесів" зібрав понад 12,3 млн переглядів за перший вікенд. І хоча Netflix не розкриває точних даних про кількість унікальних користувачів, такі дані підтверджують популярність новинки. Серіал складається з дев'яти епізодів і привернув увагу як критиків, так і громадськості саме через свій сюжет — багато глядачів вважають, що серіал хибно трактує події. А втім, проєкт продовжує збирати глядачів і навіть збільшив свої перегляди на 50% протягом другого тижня після прем'єри.

Причина резонансу

Критика почалася через коментарі одного з братів, Еріка Менендеса, який заявив, що шоу не відображає справжню мотивацію їхніх дій.

У своїй заяві Ерік висловив розчарування щодо того, як Мерфі, так і Netflix "сформували свій наратив". Він стверджує, що творці серіалу спотворюють історію, не намагаючись показати братів жертвами сімейного насилля. У своєму зверненні він підкреслив, що шоу зосереджується на жорстоких стосунках у родині, тоді як реальні обставини були набагато складнішими.

Глядачі обговорюють у соцмережах, що серіал експлуатує трагедію сім’ї Менендесів. Також підіймається питання етики — чи справедливо перетворювати реальні трагедії на розважальні шоу?

@jens.julius The show is wild @Netflix #netflix #tvshow #monsters #acting #foryou #fyp #fypシ゚ ♬ Don't Dream It's Over – Crowded House

@1100_jazz Idk how gypsy rose was let out but what about THE MENENDEZ BROTHER ##menendezbrothers##netflixseries##erikmenendez##gypsyrose##lylemenedez##menendezjustice##monstersnetflix##justicesystem ♬ original sound – EX7STENCE™

Засновано на реальних подіях

Батьки братів Менендес, Хосе і Кітті Менендес, були знайдені мертвими у своєму будинку в Беверлі-Гіллз у 1989 році. Після того, як Лайл викликав поліцію, з'ясувалося, що в Хосе стріляли шість разів, а в Кітті — десять. Лайл Менендес, якому тоді був 21 рік, і Ерік Менендес, якому тоді було 18 років, спочатку розповіли поліції, що їхніх батьків вбила мафія. Пізніше вони зізналися у вбивстві, але сказали, що це був самозахист. Причина: їхній батько роками піддавав їх фізичному та сексуальному насильству, а мати знала про це, але толерувала його дії. Прокуратура тоді відкинула звинувачення братів у насильстві, та постановила, що вони вчинили вбивства, аби успадкувати батьківські статки. Брати були засуджені до довічного ув'язнення без права на дострокове звільнення.

Ця справа привернула увагу людей у Сполучених Штатах як один із перших кримінальних процесів, який повністю транслювався через кабельне телебачення. Лайл та Ерік, яким зараз 56 та 53 роки, залишаються ув'язненими в Каліфорнії.

"Чудовиська": що за дискусія навколо серіалу від Netflix
Фото: AP
"Чудовиська": що за дискусія навколо серіалу від Netflix
Фото: California Department of Corrections and Rehabilitation/AP

Позиція режисера

Режисер Раян Мерфі, відомий своїми проєктами на основі реальних подій, стверджує, що основна мета серіалу — показати складність людської природи та причини, що можуть призвести до таких жахливих вчинків. За його словами, він хотів би зосередити увагу глядачів на соціальних і психологічних аспектах цієї історії, а не на самому злочині. Мерфі також наголошує, що він прагнув уникнути прямої моралізації та дати глядачам простір для власних висновків. Серіал також прагне відобразити події з перспективи батьків, яку, за словами його творців, вдалося відтворити завдяки ретельним дослідженням.