Зміст:
  1. Чому те, що сталося, історична подія
  2. Тираспольське "диво" у 2021-му 
  3. Перемога над "Реалом" – неймовірний фарт чи закономірність?
  4. Тренер команди, у яку не вірили
  5. Чи є свої секрети у тактиці?
  6. Вернидуб дає шанс молоді
  7. Емоційність Вернидуба та вміння створити хімію
  8. Гроші – це важливо, але не найважливіше

Дебютант Ліги чемпіонів – "Шериф" з Молдови – сенсаційно виграв у мадридського "Реала" в другому турі групового етапу. 

Матч завершився із рахунком 2:1. І поки світ приходить до тями після такої сенсації, українці пишуть позитивні пости про перемогу молдавського клубу.

Адже тренує "Шериф" українець Юрій Вернидуб, який свого часу гучно заявив про себе в роботі із луганською "Зорею". 

Вернидуб неодноразово потрапляв до переліку кандидатів на тренерську посаду в збірній України, який складали вболівальники, але жодного разу офіційно його не розглядала Українська асоціація футболу. 

Чому те, що сталося, історична подія

  • Трансферна вартість гравців "Реалу" – 793 млн євро, у "Шерифа" – у 65 разів менше – усього 12,4 млн. У 47 разів різниця в бюджеті клубів. У молдавського –  близько 10 млн євро, а у "Реала" – 470 млн євро.
  • "Шериф" під керівництвом Вернидуба уперше за чотири роки грає в груповому раунді єврокубка та вперше в Лізі чемпіонів. У сезоні 2017/18 тираспольці грали в групі Ліги Європи, посівши третє місце з 9 очками.
  • Вернидуб став другим українським тренером, який зміг вибороти перемогу над "Реалом" у єврокубках. Раніше це досягнення було лише в активі Валерія Лобановського, і сталось це вже понад два десятиліття тому.
  • До цього часу Вернидуб став другим українським тренером в історії, який з іноземним клубом виграв на етапах групової стадії Ліги чемпіонів. Першим і єдиним до цього часу тренером, який зміг показати відповідний результат, був Олег Протасов з грецьким "Олімпіакосом". У сезоні 2003/2004 вони здобули перемогу над турецьким "Галатасараєм".
Феномен Вернидуба: чому "Шериф" зміг перемогти "Реал". Пояснюємо для "нефутбольних" людей
"Шериф" – дебютанти Ліги чемпіонів, але уже пробилися до групового етапу. Фото: EPA

Тираспольське "диво" у 2021-му 

"Шериф" пройшов усі чотири етапи кваліфікації в Лізі чемпіонів, не програвши жодного матчу. Молдавській команді поступилися албанський "Теуту", вірменський "Алашкерт", сербська "Црвена Звєзда" та хорватське "Динамо".

А далі розпочався груповий етап, який також поки триває без поразок. Спочатку "Шериф" вдома переграв донецький "Шахтар" із рахунком 2:0. Ця команда ще з часів луганської "Зорі" особистий дратівник для Вернидуба.

Але справжня сенсація – перемога над мадридським "Реалом" на виїзді – 2:1.

Перемога над "Реалом" – неймовірний фарт чи закономірність?

"Реал" регулярно програє в Лізі чемпіонів слабшим командам – двічі "ЦСКА", двічі "Шахтарю", тепер – "Шерифу".

Попри ці поразки "Реал" зазвичай виходить в плей-оф, а ці команди – ні. Тому я б сприймав цю перемогу як щось неймовірне, як казку.

Таке в футболі рідко, але трапляється. У цьому немає якогось секрету: недооцінка з боку "Реалу", морально-вольові якості з боку "Шерифа" і фарт", – каже ведучий футбольної програми ТаТоТаке Андрій Сеньків.

"Усі знають схему Вернидуба – діяти від оборони та розраховувати на свої швидкі контратаки. Не думаю, що для Анчелотті це було несподіванкою. Скоріше, його могло вразити, як класно відпрацював воротар, абсолютно спокійна була оборона і незвичайно швидкі футболісти, – каже Олександр Монзолевський, ведучий спортивної програми "Футболоманія". – Все ж, у цьому матчі були елементи везіння, якщо ми навіть подивимося на кількість ударів в бік однієї чи іншої команди. Але з іншого боку, коли таке відбувається уже понад 5-8 матчів, це не лише фортуна".

Тренер команди, у яку не вірили

Дивувати на європейському рівні для Вернидуба – вже давно місія здійсненна. Як приклад, ситуація із "Зорею". Саме при ньому луганська команда, яка у 2011 році боролася за виживання, стала командою-тролем, яка залишала грандів без необхідних перемог.

2012 року "Зоря" не дозволила "Динамо" набрати останні очки у національній першості, тим самим кияни втратили можливість вибороти чемпіонство Української Прем'єр-Ліги.

Коли "Зоря" потрапила до Ліги Європи, мало хто вірив у неї. Проте команда Вернидуба шокувала перемогою над "Атлетиком" (Іспанія), а потім і мінімальною поразкою від одного з найтитулованіших англійських клубів "Манчестер Юнайтед".

Феномен Вернидуба: чому "Шериф" зміг перемогти "Реал". Пояснюємо для "нефутбольних" людей
Фото: EPA

З Вернидубом "Зоря" виборола бронзові нагороди на чемпіонаті України, стала срібним призером Кубку України, у фіналі поступилася тільки "Шахтарю".

Після "Зорі" Вернидуба сватали до київського "Динамо", але український спеціаліст вкотре виявився непотрібним місцевим клубам. Адже гранди українського чемпіонату довіряють місце тренера – або учням Лобановського, або іноземним коучам. Тож Вернидуб поїхав до Білорусі. 

Там він очолив солігорський "Шахтар", з яким виборов золоті нагороди національної першості та Суперкубок. Але історія з "гірниками" завершилася швидше, ніж з луганською командою. У серпні 2020 року Вернидуб наче пішов за власним бажанням, через сімейні обставини, проте з часом у ЗМІ заговорили, що тренер мав конфлікт із заступниками директора клубу через те, хто має грати, а хто сидіти на лаві запасних.

Чи є свої секрети у тактиці?

"Вернидуб – це про простоту. Його команди грають у простий футбол (хотів грати складно у Солігорську – не виходило). Все просто – компактність та організація в захисті. Контратаки попереду. Так було у "Зорі". Так є у великих матчах з "Шерифом". У чемпіонаті Молдови все ж грають по-іншому через велику різницю у класі", – пояснює Андрій Сеньків.

"Вернидуб – майстер вибудовувати гру в захисті. Його команда допускає дуже мало моментів. Організувати гру від оборони, тут він – один з найкращих у цьому питанні на пострадянському просторі", – каже білоруський спортивний журналіст Владислав Татур.

На його думку, вже не принципово, який результат покаже "Шериф" у наступних іграх Ліги чемпіонів. 

"Вони можуть програти наступні чотири матчі, які залишилися. І це ні про що не свідчитиме. Бо наразі "Шериф", напевно, з найменшим бюджетом серед усіх клубів. І те, що у них шість очок уже зараз – вже феномен. Просто з таким ресурсом, який у них є, виступати вже так – це досягнення", – каже Татур.

Феномен Вернидуба: чому "Шериф" зміг перемогти "Реал". Пояснюємо для "нефутбольних" людей
Фото: EPA

Вернидуб дає шанс молоді

Через обмежені фінансові можливості у порівнянні з київським "Динамо" та донецьким "Шахтарем", але високими забаганками (луганський клуб був у найкращій трійці українських команд і грав в Європі), Вернидуб не міг вимагати дорогих легіонерів. Але він вміє максимально розкрити потенціал молодих гравців-вихованців.

Згадати хоча б найгучніший трансфер "Зорі" – продаж молодого голкіпера Андрія Луніна у "Реал" (Мадрид). Тоді луганський клуб отримав 8,2 млн євро за цього талановитого воротаря.

Чи Руслан Маліновський, на якому поставили хрест у донецькому "Шахтарі". Пограв у команді Вернидуба, який змінив йому амплуа на полі, і тепер українець грає в "Аталанті".

Феномен Вернидуба: чому "Шериф" зміг перемогти "Реал". Пояснюємо для "нефутбольних" людей
Фото: EPA

Емоційність Вернидуба та вміння створити хімію

Вернидуб знає, як змусити команду бути командою. У луганській "Зорі" був випадок, коли ультрас вивісили банер "мужики", ця назва закріпилася за луганчанами.

Тому Юрій Миколайович постійно наголошував своїм футболістам – це звання вони отримали недарма, але тепер потрібно постійно пахати на полі, щоб не перестати бути "мужиками". 

"Зараз у команді Вернидуба – 14 національностей. З кожним треба знайти спільну мову, створити класний колектив, який буде досягати успіхів в Лізі чемпіонів. Це фантастика", – каже Монзолевський.

У молдавському клубу серед мотивації – довести, що "Шериф" грає в Лізі чемпіонів недарма.

"У наш бік летіли стріли з боку "великих футболістів", що "Шерифу" не місце в Лізі чемпіонів. Але ми доводимо, що це наше місце і ми його заслужено здобули", – каже Юрій Вернидуб.

Він, можливо, один з найемоційніших тренерів. Майже всі матчі проводить "на ногах": підстрибує, коли команда забиває гол, і так само "від душі" плескає рукою об руку, коли футболісти пропускають м'яча. На пресконференціях Вернидуб відповідає емоційно та щиро, зізнається, що стримувати себе не вміє та й навіщо, всі ми люди.

"Його емоційність допомагає мотивувати не наймайстерніших гравців (для такого рівня) давати більше, ніж вони можуть. Він знає, що та кому сказати. Простий прямолінійний мужик, який намагається знайти спільну мову з усіма в команді. Хоча він  також може потрапляти в конфлікти. Але, маючи довіру з боку керівництва, він може побудувати команду за кілька років. Те, що йому не дозволили зробити в Білорусі", – каже Татур.

Гроші – це важливо, але не найважливіше

Про свою заробітну плату Юрій Вернидуб каже так:

"У "Зорі" я заробляв більше, ніж в Тирасполі – говорю для заздрісників. Я пішов на зниження, щоб працювати і спробувати грати в Лізі чемпіонів".
Феномен Вернидуба: чому "Шериф" зміг перемогти "Реал". Пояснюємо для "нефутбольних" людей
Фото: EPA

За даними видання SportArenа, 2016 року Вернидуб отримував близько 240 000 євро на рік. З часом платня зросла до 300 000. Для порівняння: у 2016 році тренер "Шахтаря" Паулу Фонсека коштував "гірникам" 2,2 млн євро, а Сергій Ребров київському "Динамо" – 1,6 млн.

Попри це, Вернидуб принципово не погоджувався на запрошення із Росії, хоча і був капітаном "Зеніта" (Санкт-Петербург). До речі, після перемоги над "Реалом" і російські ЗМІ, і у соцмережах нагадували, що Вернидуб "ненавидить Росію".

Наступний світ матч "Шериф" зіграє 19 жовтня проти "Інтера". 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин