Зміст:
  1. Дитинство під час війни
  2. Науковий успіх Роальда Гоффмана
  3. Вірші та п’єси. Вчений-хімік став поетом–драматургом
  4. Професор Роальд Гоффман та Україна

Роальд Гоффман – видатний учений українсько-єврейського походження. Нобелівський лауреат народився на Львівщині. Сформулював квантову теорію протікання хімічних реакцій та окреслив напрямок для подальшого розвитку хімічних експериментів. Ім’ям вченого названо хімічний закон Вудворда-Гоффмана.

Вчений українського походження навчався у Колумбійському університеті та Гарварді, став почесним професором Корнельського Університету в США. Володіє сімома мовами. Роальд Гоффман є членом багатьох наукових товариств та академій у світі, також має багато нагород та медалей за свою наукову роботу.

А в дитинстві видатний науковець був вимушений провести півтора роки на горищі без можливості вийти на вулицю. Разом із матір’ю Роальд переховувався  від нацистів в роки Другої світової війни. Одному з небагатьох членів своєї родини, йому вдалося вижити.

LIGA.Life розповідає історію життя та науковий шлях вченого, почесного професора Роальда Гоффмана.

Дитинство під час війни

Народився майбутній учений на Львівщині у місті Золочів у 1937 роців сім’ї Гілела та Клари Сафран. У 1941 році, з приходом німців, родина потрапила у гетто, пізніше – до концентраційного табору

Батько, Гілел Сафран, був дорожнім інженером і мав можливість виходити з концтабору. Скориставшись цим, він організував втечу сина та дружини і ще двох родичів. 

Після втечі вони знайшли притулок в селі Унів. Директор сільської школи Микола Дюк разом з дружиною, Марією, переховували родину Роальда на горищі школи.

"Мені було п’ять з половиною років, коли я піднявся на горище і сім, коли я спустився" – ділиться спогадами Гоффман.

Родина Дюків зберегла таємницю до самого кінця війни. Ризикуючи своїм життям та життям трьох своїх дітей, вони врятували п’ять чоловік, давши їм притулок у школі.

"Мені не дозволяли вдень ходити на частину горища, яка була над класами, аби ніхто не почув моїх кроків. Я пам’ятаю, я дивився на дітей, які гралися у шкільному дворі під час перерви. Вони були вільні. Я їм заздрив. Я не міг вийти. Але я був тихою дитиною", – пригадує Гоффман.

Нобелівський лауреат зі Львівщини. Роальд Гоффман – професор Корнельського університету
Рятівники Роальда – Микола та Марія Дюк, село Унів. Фото: jew-observer.com

Більшість родичів Гоффмана загинули під час Холокосту. Батько Роальда очолив супротив у концтаборі. План прориву Гілела Сафрана був викритий нацистами. А його самого розстріляли. 

"Я пам’ятаю, ми сиділи біля вікна і читали. Розглядали старі підручники з географії. Це була школа і на горищі було багато старих підручників. І моя мама постійно вигадувала ігри. Я пам’ятаю, вона мені казала, як би ти проїхав із Золочева до Сан-Франциско? Я казав, я би сів на потяг у Золочеві, доїхав до Львова, потім ще на одному потязі – до Варшави, до Ґданська, а на судні до Сан-Франциско. І я мав назвати кожне море, через яке ми пропливали. І це був час вчитися читати. Моя мама – вчителька і вона була готова це робити. Я пам’ятаю, ми грали в ігри на папері з олівцем – такі саме ігри, в які діти грають сьогодні, як от морський бій", – пригадував Роальд.

Роальд Гоффман дуже мало пам’ятає свого тата. Під час візиту в Україну до Львівської політехніки він мав можливість вперше побачити почерк свого батька. Йому показали роботи, які писав Гілел Сафран, коли навчався там. 

Після війни Роальд із матір’ю переїхали до Кракова, тут хлопчик нарешті пішов до школи. Проживали вони у таборі для переміщених осіб. Там Клара знову вийшла заміж, за Паула Гоффмана. 

Так Роальд отримав своє прізвище. Паул Гоффман усиновив Роальда і був йому хорошим батьком. Вони зберегли теплі стосунки. 

На жаль, Паул Гоффман помер за два дні до оголошення Роальда Нобелівським лауреатом.

Нобелівський лауреат зі Львівщини. Роальд Гоффман – професор Корнельського університету
Роальд Гоффман. Фото: nobelprize.org

 

Науковий успіх Роальда Гоффмана

Родина Гоффманів були біженцями та жили в таборах у Польщі, Чехословаччині, Австрії, Німеччині. 1949 року їм дали дозвіл на переїзд до США. 

Прибувши до Нью-Йорку, 11-річний Роалд вже володів п’ятьма мовами і почав вивчати шосту – англійську. Майже одразу він вступив до особливої школи для обдарованих дітей. 

У 1955 року Роальд Гоффман пішов вчитися до Колумбійського університету. За порадою рідних, мав намір стати лікарем. Але під час навчання зробив вибір на користь хімії.

Пізніше молодий хімік вступив до аспірантури Гарварду. Саме там отримав ступінь доктора філософії. З 1965 року працює в Корнельському університеті, де є почесним професором.

Роальд Гоффман став відомим, взявши участь у створенні правил Вудворта-Гоффмана. Він продемонстрував, як симетричні властивості електронних орбіталей пояснюють перебіг хімічних реакцій. Завдяки цим правилам хіміки можуть передбачити результати реакцій за умов впливу тепла або світла на взаємодіючі речовини. 

Саме за цю роботу у 1981 році Роальд Гоффман отримав Нобелівську премію з хімії (розділивши її з Кенічі Фукуї – японським хіміком, який розробив інший спосіб аналізу хімічних взаємодій, який міг би пояснити ті самі хімічні зміни).

Нобелівський лауреат зі Львівщини. Роальд Гоффман – професор Корнельського університету
Роальд Гоффман отримує Нобелівську премію. Фото: ukrainian.voanews.com

Учений також отримав Національну медаль науки і ряд нагород від Американського хімічного товариства, включно з медаллю Прістлі, премією Артура К. Коупа з органічної хімії та премією з неорганічної хімії. Має понад 25 почесних ступенів. Колеги професора високо цінують його роботу та досягнення.

"Його доробок охоплює усю царину органічної хімії, неорганічної хімії та органометалевої хімії. Не думаю, що в когось є більший внесок в науку, ніж у Роальда", – говорить Стівен Ґолдберґ, професор Університету Адельфі, штат Нью-Йорк.

У 2006 році Гоффмана нагородили Золотою медаллю Американського інституту хіміків. Роальд є членом Національної академії наук, Американської академії мистецтв і наук, Американського філософського товариства та кількох зарубіжних академій. Він опублікував понад 450 наукових статей.

Нобелівський лауреат зі Львівщини. Роальд Гоффман – професор Корнельського університету
Роальд Гоффман. Фото: sciencehistory.org

Сам учений найбільше пишається тим, що він – учитель. І саме роботу з викладання вважає найбільшим внеском у розвиток науки.

"Наука – це місток між викладанням і відкриттями, і моє життя було витрачено на побудову мостів" – пояснює професор.

За час роботи викладачем у Гоффмана було 250 наукових співавторів, 50 аспірантів, тисячі студентів, 200 докторантів.

"Вони з усього світу. Вони – моя наукова родина і я дуже щасливий, що вони в мене є" – так цінує своїх учнів та колег професор.

Доктор Хоффман має родину. Він одружився в 1960 році з Євою Бьорессон, з якою познайомився у Швеції, де перебував за науковим обміном під час навчання. В цьому шлюбі народилися син та донька.

Вірші та п’єси. Вчений-хімік став поетом–драматургом

На хвилі успіху наукових відкриттів Роальд Гоффман захопився поезією. Почав писати вірші. Сам він жартує, що то була криза середнього віку.

Насправді ж, захоплювався літературою ще з часів навчання у Колумбійському університеті. Доктор наук стверджує, що писати вірші набагато важче, ніж наукові статті. А опублікувати – ще важче.

Гофман видав дві відомі поетичні збірки – "Стан метаміктів" та "Розриви і межі". 

Нобелівський лауреат зі Львівщини. Роальд Гоффман – професор Корнельського університету
Роальд Гоффман. Фото з сайту roaldhoffmann.com

У співпраці з художницею Вівіан Торренс видав унікальну збірку "Хімія уяви", де розкрив творчі та гуманістичні іскри молекулярної науки. 

Видатна літературна робота вченого – "Те саме і не те саме". Її переклали п’ятьма мовами. Це – продуманий та відзначений нагородами виклад подвійності хімії.

"Старе вино і Нові колби" – роздуми про науку та єврейську традицію, написані спільно з Широю Лейбовіц Шмідт, переплітають науку та релігію.

Відомою по всьому світу стала п’єса "Кисень", написана Роальдом Гоффманом разом із Карлом Джерассі. Вперше її поставили в США у 2001 році. З тих пір п’єса ставилася у багатьох театрах різних країн та різними мовами.

Гоффман також брав участь у створенні наукового телевізійного курсу "Світ хімії", що складається з 26 випусків. Його транслювали на телеканалах у різних країнах. 

Написана професором п’єса "У нас є щось, що вам належить" розкриває зв’язок з Україною, розказує про його дитинство, події, що сталися з його родиною у 1943 році.

 

Професор Роальд Гоффман та Україна

Повернутися в Україну Гоффману вдалося аж у 2006 році. Раніше не вдавалося через суперечку з місцевою владою. Нині Роальду Гоффману присвоєно звання "Почесний житель міста Золочева". На будинку, де він народився, встановлено інформаційну дошку.

"Я дуже щасливий, що народився в Україні. Я щасливий, що влада в Золочеві та Уневі визнала, що це моя Батьківщина. Я щасливий. У мене вдала кар’єра. У мене чудова родина. І я безмежно вдячний родині Дюків. Мене тут не було б, якби не самовідданий вчинок Миколи та Марії Дюків", – заявляв професор.

До 80-річчя Роальда Гофмана, 18 липня 2017 року в Україні випустили поштову марку з його зображенням.

Нобелівський лауреат зі Львівщини. Роальд Гоффман – професор Корнельського університету
Фото: commons.wikimedia.org

Після переїзду до Америки Родині Гоффман вдалося відновити зв’язок з родиною Дюків, що триває і дотепер. Багато років родини листувалися та відправляли одна одній подарунки. 

Тепер ці стосунки підтримують діти подружжя Дюків. Роальд заповідає своїм нащадкам завжди підтримувати та пам’ятати родину, що врятувала його. 

Роалд Гоффман підтримує наукові зв’язки з Західним науковим центром НАН України і МОН України. Під час свого візиту у 2015 році він виступав з лекціями у Львівському національному університеті імені Івана Франка та у Львівській політехніці. 

Нобелівський лауреат зі Львівщини. Роальд Гоффман – професор Корнельського університету
Роалд Гоффман у Львівському національному університеті імені Івана Франка, у 2015 році. Фото: lnu.edu.ua

Професор підтримував Україну під час Революції Гідності. Був серед тих відомих осіб, що виступили на підтримку України у збройному конфлікті з Росією. 

"Я посилаю українцям і людям Золочева свої теплі вітання. Я народився серед вас. Я з вами в час російської агресії. Я бачив обдарованість серед ваших молодих людей, жадобу до знань, цікавість до Європи і світу. Я захоплююся ними", – говорив Гоффман.

Цього року Роалд Гоффман відзначив 84 роки. Він і далі працює в Корнельському університеті. Хоча офіційно на пенсії вже понад десять років. Професор вже не викладає, та продовжує дослідницьку діяльність. Розповідає, що разом із групою дослідників друкують по 10-15 наукових статей щороку.

Нобелівський лауреат зі Львівщини. Роальд Гоффман – професор Корнельського університету
Роальд Гоффман. Фото: kpi.ua/en/hoffman

"Світ став відкритим – світ численних образів, небачених дотепер. Світ нечитаних нами книжок. Відкривайте його, будьте толерантними і пильними щодо демократії. Це буде кращий світ для вас і ваших дітей", – такі настанови дає нобелівський лауреат Роальд Гоффман.