Зміст:
  1. Початок Венома
  2. Кіновсесвіт персонажів Людини-павука
  3. Відгуки й майбутнє Венома

В український прокат вийшов фільм "Веном: Останній танець" — фантастичний бойовик із Томом Гарді в головній ролі. Стрічка про чорного інопланетного симбіота, який живе в тілі репортера Едді Брока, є завершенням трилогії "Веном" і показує останню подорож цих двох персонажів, яка (неочікувано) виявилась дуже сентиментальною.

Початок Венома

Веном — персонаж коміксів Marvel. Це симбіот: розумна інопланетна істота в'язкої, майже рідкої форми. Для того, щоб вижити, він потребує носія. Як правило, це людина. Але можуть бути й інші живі істоти (це яскраво продемонстровано власне у третьому "Веномі"). Веном наділяє свого носія надприродними силами й харчується живими створіннями (як правило, теж людьми).

Вперше як персонаж коміксів, Веном зʼявився в The Amazing Spider-Man #252 (травень 1984). А повноцінна його поява відбулася в коміксі The Amazing Spider-Man #300 (травень 1988).

Цей персонаж є одним з найзатятіших і найбільш упізнаваних ворогів Людини-павука. Втім, за свою довгу історію появи в коміксах він неодноразово проходив шлях трансформації: від антигероя до добродія та союзника того ж Людини-павука. Веном посідає 33 місце в списку 50 найкращих персонажів коміксів від Empire та 22 місце в рейтингу IGN 100 найкращих коміксних лиходіїв усіх часів.

На великих екранах Веном уперше зʼявився у 2007 році, у фільмі "Людина-павук 3: Ворог у тіні", як один із супротивників "Павука", якого тоді грав Тобі Магуайер. Наступного разу глядачі побачили Венома лише у 2018 році, вже в однойменному фільмі, де Том Гарді виконав роль журналіста Едді Брока й носія Венома. Ця стрічка дала старт так званому "Всесвіту Людини-павука Sony" — серії фільмів про лиходіїв із коміксів Marvel, правами на яких володіє кінокомпанія Sony. Як виходить із назви, всіх їх повʼязує те, що вони вороги Людини-павука (втім, сам цей персонаж у цьому кіновсесвіті зʼявився поки тільки опосередковано).

Кіновсесвіт персонажів Людини-павука

"Веном: Останній танець". Сентиментальне роуд-муві, що (не)завершує історію про симбіота-вбивцю
Фото: comicbook.com

Фактично, робота над окремим всесвітом від Sony Pictures, про персонажів другого плану з коміксів про Людину-павука, почалася ще у 2013 році. Планувалось, що "Дивовижна людина-павук 2" 2014 року, з Ендрю Ґарфілдом у головній ролі, дасть старт новим спін-оффам про лиходіїв. Утім невтішні фінансові показники цієї стрічки зруйнували грандіозні плани. В лютому 2015 року Sony оголосила про угоду з Marvel Studios та інтеграцію Людини-павука (правами на якого вона володіє) в кінематографічний всесвіт Marvel (MCU), який створює Disney.

А сама Sony вирішила розвивати свій "Всесвіт Людини-павука Sony" (Sony's Spider-Man Universe — SSMU). Стрічка "Веном" 2018 року була першою в цьому всесвіті. І від її фінансових показників залежала подальша його "життєздатність". Попри те, що критика була неоднозначна, фільм став фінансово успішним і зібрав у прокаті понад $850 млн з бюджетом у $110-116 млн. Критики й глядачі зазначали примітивний сюжет і не надто цікавого антагоніста. Але всі погодилися з тим, що між Веномом й Едді Броком (у виконанні Тома Гарді) на екрані виникла справжня хімія, як у кращих бадді-муві. Це глядачам дуже сподобалось.

Після фінансово успішної першої частини, одразу з'явилася друга частина: "Веном 2: Карнаж". Сиквел отримав ще гірші оцінки від глядачів і критиків, аніж перший фільм. Він також приніс менше грошей ($110 млн — бюджет, збори в прокаті — $506.9 млн). Утім, друга частина була все ще успішною фінансово. Тож, продюсери SSMU на чолі з Аві Арадом та Емі Паскаль вирішили знімати нові фільми.

Тому в кінотеатрах також зʼявилися фільми "Морбіус" (2022) і "Мадам Павутина" (2024), що мали розширити цей кіновсесвіт. Однак, глядачам ці стрічки запамʼятались не своїм сюжетом чи якимось цікавими зйомками бойових дій, а мемами ("It's Morbin Time" у "Морбіуса" й "he was in the Amazon with my mom when she was researching spiders just before she died" у "Мадам Павутина"). Також обидва фільми не мали великого успіху в глядачів, й, на відміну від "Венома", не були фінансово успішними. "Морбіус" з бюджетом $75–83 млн, зібрав $163,4 млн. А "Мадам Павутина" з бюджетом $80 млн у кінотеатрах змогла отримати лише $100 млн.

Після цих провалів темпи розвитку "Всесвіту Людини-павука Sony" помітно сповільнились. На сьогодні є ще один "живий" фільм, який вийде в прокат у грудні 2024 року — це фільм "Крейвен-мисливець" з Аароном Тейлор-Джонсоном у головній ролі.

Усі інші стрічки є поки тільки на папері, на різних стадіях розвитку. Заявлено про розробку фільмів "Зловісна шістка", "Nightwatch", "Джекпот", "El Muerto" та ще декількох безіменних проєктів, а також ТВ-серіалу "Spider-Noir" (це персонаж з мультфільму "Людина-павук" від Sony), де головну роль має виконати Ніколас Кейдж. Однак, судячи з усього, подальша доля всіх цих проєктів буде залежати від фінансових успіхів третього "Венома" й, більшою мірою, від "Крейвена".

Відгуки й майбутнє Венома

"Веном: Останній танець". Сентиментальне роуд-муві, що (не)завершує історію про симбіота-вбивцю
Кадр із фільму "Веном: Останній танець"

У квітні 2022 року стало відомо, що "Веном 3" знаходиться в розробці. Стрічка за сюжетом є прямим продовженням "Веном 2: Карнаж". Едді Брока звинувачують у вбивстві, яке він не скоював. І той вимушений, разом з Веномом, переховуватися від правосуддя.

Третя частина дала глядачам те, чого вони хотіли найбільше ще після першого фільму. Фокус на стосунках Брока й Венома. Цей екранний дует одночасно і смішний, і зворушливий, і сентиментальний, і трохи дуркуватий. Глядач зможе вдосталь побачити, як Веном і його носій разом розв'язують життєві проблеми, в які вони перманентно потрапляють упродовж всього фільму. Як пишуть західні критики, "Веном 3" є чудовою даниною бойовикам 80-х років і це, мабуть, найкраща частина всієї трилогії. "Це здебільшого кумедна і мила дорожня подорож з Едді та Веномом, які живуть своїми мріями про втікачів із "Тельми й Луїзи", — зазначає редактор Digital Spy Ян Сендвелл.

Попри перші позитивні відгуки, фінансовий стан триквелу поки не радує оптимізмом. Індустріальні медіа прогнозують фільму $65 млн у перший вікенд в США. І $85 млн за кордоном. Це може бути найнижчий результат за всю історію франшизи. Перший "Веном" зібрав у домашньому прокаті $80.2 млн за перший тиждень. Друга частина розпочала перший тиждень у домашньому прокаті із сумою у $90 млн.

"Веном: Останній танець" лишає також дуже неоднозначну відповідь на питання про те, що буде далі із самим "Всесвітом Людини-павука Sony", Веномом та Едді Броком Тома Гарді. Всі ці шість років, поки існує SSMU, глядачі чекають, коли на одному екрані повноцінно зʼявляться Веном і Людина-павук. Утім, поки цього видовища вони так і не отримали (натомість отримали різного роду "дражнилки" й натяки, що ні до чого не призводили). Після "Веном 3" зʼявилися чутки, що Том Гарді може "засвітитися" в якомусь із майбутніх проєктів MCU. Ці чутки дуже актуальні на фоні того, що Том Голланд днями підтвердив старт роботи над "Людиною-павуком 4". Є й менша ймовірність, що Том Голланд у ролі Людини-павука зʼявиться в якомусь із проєктів SSMU в майбутньому.

Одне відомо точно: Веном на сьогодні залишається для Sony "золотою куркою". Навряд кіностудія відмовиться від нього. Але, враховуючи кінець стрічки, їй треба буде докласти зусиль, щоб винайти новий підхід до цього персонажа у потенційних майбутніх проєктах.