23 травня 2024 року російська армія обстріляла Харків, зруйнувавши друкарський цех підприємства "Фактор-Друк". Це найбільший в Україні й один з найбільших у Європі поліграфічний комплекс повного циклу з виготовлення газетно-журнальної та книжкової продукції.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Потенціал виробничих потужностей підприємства дає змогу випускати близько 50 млн книжок у твердій і м'якій обкладинках, 100 млн журналів і 300 млн газет на рік.

Однак через знищення росіянами поліграфічного комбінату сукупна потужність книговидавництва України може зменшитись "на не менш ніж 30-40%". Про це сказав власник поліграфічного комбінату Сергій Політучий в етері Радіо Свобода.

Ворожа атака сталася за тиждень до XII міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал". Організатори запевняють, що не отримали безпосередніх повідомлень від видавництв щодо того, як влучання вплинуло на їхню участь у фестивалі. 

XII міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" пройде з 30 травня по 2 червня у "Мистецькому Арсеналі". Подія включає книжковий ярмарок за участі понад 100 видавництв та 5 книгарень, 160 тематичних подій та 10 виставкових проєктів. Гід фестивалем – за посиланням.

"Проте опосередковано у медіапросторі ми бачимо повідомлення, що книжки, які готувалися на Книжковий Арсенал, були знищені. Мабуть, під час фестивалю, зокрема на подіях "Програми видавців", про це багато говоритимуть", – розповідає LIGA.Life Оксана Карп'юк, кураторка Професійних програм ХІІ Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал".

Наприклад, у просторі фестивалю буде виставка пошкоджених книг із Фактор-Друк і з інформацією про можливості підтримки друкарні. А на "Видавничій сцені" 1 червня (18:00-19:00) відбудеться подія "Харків книжковий – як працює найбільший видавничий центр України".

"Постраждала одна з трьох найбільших друкарень Харкова й України. Ще дві друкарні (UNISOFT і "Глобус") зі співмірними до "Фактор-Друк" потужностями та вагою для книжкової галузі України, як і менші друкарні, видавництва та книгарні Харкова й далі під загрозою. Важливо говорити про загроженість всього харківського книжкового кластера", – додає Оксана Карпʼюк.

Як знищення Фактор-Друк вплинуло на участь видавців у Книжковому Арсеналі
Фото: Vivat

Друкарня входить до однієї групи з видавництвом "Vivat". Однак також виробляла книги для інших видавництв: "Ранок", "КСД", "Зелений Пес", Bookchef, "Видавництво Старого Лева", "АССА", "Свічадо" й інші. Усі вони – учасники цьогорічного Книжкового Арсеналу. Відтак LIGA.Life розпитала видавців, чи руйнування друкарні вплинуло на їхню підготовку.

"Скажу, що ті книжки, які ми хотіли представити й готували активно, просто знищені. Колеги готують про це окремо  висвітлення, бо мали бути книжки, причому потужні. Вони прям ідеально лягали б і доповнили Арсенал. Дуже боляче, що так сталося", – коментує ситуацію Наталія Мірошник, Head of Foreign Rights видавництва "Vivat".

Серед знищених новинок: "Битися не можна відступити" Павла Белянського, "Мисливці за щастям" Валерія Пузіка, "Підпільна держава" Андрія Кокотюхи, "Ізмарагд княгині Несвіцької" Олександра Ірванця, "Всі мої Ключі і Ґайя. Вогонь Півночі" Наталії Матолінець, збірка знакових інтерв’ю "Слова і кулі" Наталії Корнієнко, збірка української фантастики "Мотанка".

У видавничій корпорації "Ранок" найбільше постраждала саме навчальна література, яка видавалась у Фактор-Друк. Також друкарня випускала такі художні видання для дітей, як "Друзяки-динозаврики", книжки з популярної серії "Мавка" тощо.

Як знищення Фактор-Друк вплинуло на участь видавців у Книжковому Арсеналі
Фото надане пресслужбою видавництва "Ранок"

"З початком повномасштабного вторгнення ми вирішили диверсифікувати ризики й почали співпрацю зі ще кількома друкарнями з різних областей України, тому наші наклади розподілені. Так само в різних містах працюють наші логістичні центри, де зберігається продукція видавництва. Тож, попри все, на "Книжковому Арсеналі" зможемо презентувати багато наших книг", – розповідає Ганна Макаренко, піар-директорка "Ранок".

Видавництво "Зелений пес" співпрацювало з друкарнею у виробництві дитячої й дорослої літератури. Наприклад, реалізувати проєкт видання "Історія Європи. Український погляд" Братів Капранових взялися лише Фактор-друк, зважаючи на незвичний формат книги, розповідають у видавництві.

"На жаль, ми вимушені шукати нову друкарню, на період відновлення Фактор-Друку. На Книжковому Арсеналі буде представлено багато книг видавництва "Зелений пес", які друкувалися саме там. Тож сподіваємося на підтримку друкарні та її працівників від українських читачів", – зауважують у видавництві.

На момент обстрілу на поліграфічному комбінаті не було книг Видавництва Старого Лева, які б мали вийти до Книжкового Арсеналу. Відтак це не вплине на участь видавництва у фестивалі. 

У КСД повідомляють, що встигли забрати свої наклади за тиждень до трагедії. Натомість статус інших – досі невідомий. 

Як знищення Фактор-Друк вплинуло на участь видавців у Книжковому Арсеналі
Фото: Vivat

Олександр Кірпічов, генеральний директор видавництва "Bookchef", також стверджує, що останні книги від друкарні встигли одержати приблизно за тиждень до удару. Інших активних замовлень не було. Відтак це не позначиться на їхній участі у Книжковому Арсеналі.

"Але це точно вплине на збільшення черг і термінів виходу нових книг у майбутньому. Збільшить навантаження на інші друкарні, поки Фактор-Друк буде відновлюватися", – додає Олександр.

Видавництво "АССА" заздалегідь готувалося до фестивалю. Відтак ще на початку травня встигли отримати наклади трьох найменувань, надрукованих на поліграфічному комбінаті. Зокрема, це збірка поезій "Бікфордова кров" Олександра Лисака, який зараз боронить країну в лавах ЗСУ. 

"Утім дуже болить думати про погром інших знищених книжок. Але найбільше горе –  загибель людей. Працівників, які просто вийшли на роботу. Яких було вбито на робочому місці. Співчуття рідним і близьким", – підсумовує Світлана Фельдман, директорка видавництва "АССА".