98-річна британка здобула докторський ступінь через 75 років після свого відкриття
Фото: David Johnson / PA

Фізикиня Розмарі Фаулер здобула докторський ступінь через 75 років після свого революційного відкриття. Нині їй 98 років.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про це пише The Guardian.

У 1948 році Фаулер відкрила частинку "каон" (К-мезон) під час свого докторського дослідження у Бристольському університеті (Велика Британія). Її керівником став Сесіл Пауелл. Відкриття Фаулер сприяло його роботі, за яку він отримав Нобелівську премію у 1950 році.

Науковиця відкрила каон у свої 22 роки. Це допомогло здійснити революцію в теорії фізики елементарних частинок. Натомість сама Розмарі відмовилася від докторського ступеня заради сімʼї. У 1949 році вона вийшла заміж за колегу-фізика Пітера Фаулера. 

Врешті Розмарі здобула докторський ступінь лише у віці 98 років. Ректор Бристольського університету Пол Нерс вручив їй диплом біля її будинку в Кембриджі.

За словами Розмарі, вона відчуває "велику честь", але додає: "Відтоді я не зробила нічого, що заслуговує особливої ​​поваги".

Вона стала однією з перших жінок, яка отримала першість у фізиці. Нині троє її дітей також продовжують займатися наукою. Наприклад, її донька Мері Фаулер вивчала математику, а потім геофізику в Кембриджі та розвиває академічну кар’єру у Швейцарії, Канаді, Лондоні та Кембриджі.