Під час операції на мозку дев'ятирічна дівчинка грала на піаніно

Дев'ятирічна дівчинка з Індії перенесла шестигодинну операцію на головному мозку, граючи при цьому на піаніно і в відеоігри.

Про це пише VICE.

Дівчинка мала пухлину в мозку, яка була причиною епілептичних нападів. Однак через ускладнення лікарі зрозуміли, що було б занадто ризиковано залишати її без свідомості під час операції, так як це могло б пошкодити її нерви. Щоб впоратися з операцією в повній свідомості, Саумія грала на піаніно.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Анестетик ввели тільки в ту частину голови, яка була розрізана для операції. 

"Це гарантувало безболісність і, зберігаючи її свідомість, ми могли оцінювати її реакцію і постійно перевіряти, що з нею все в порядку", – сказав Абхішек Чохан, один з лікарів з Інституту медичних досліджень Бірла, який керував операцією. 

За словами Чохана, трепанацію черепа в свідомості вперше застосували до дитини. 

Ті, хто проходили цю процедуру, часто покладаються на інструменти, які допомагають лікарям контролювати їх рухи. 

  • У лютому цього року 53-річна скрипалька з британського оркестру Дагмар Тернер також грала на своїй скрипці, коли лікарі видаляли пухлину з її мозку. Це було зроблено для того, щоб лікарі не пошкодили області мозку, які контролювали рухи і координацію її рук, оскільки пухлина Тернер перебувала поруч з правою лобовою частиною мозку, яка контролює рухи лівої руки.
  • У 2017 році подібне пережив і індійський музикант, який страждав дистонією, через що його м'язи неконтрольовано скорочувалися. Під час операції на головному мозку він грав на гітарі.