Фінляндія збирається повернути Китаю двох панд
Ілюстративне фото панди. Фото: Unsplash

Фінляндський зоопарк "Ехтарі" поверне двох панд Лумі та Пірі назад до Китаю на 8 років раніше запланованого терміну. Угода з Китаєм передбачала, що панди залишатимуться в Фінляндії протягом 15 років. У зоопарку пояснили, що утримування тварин виявилося занадто дорогим — тож вони готуються до мандрівки в Китай після завершення місячного карантину.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Про це пише The Guardian.

Переговори про повернення Лумі та Пірі тривали три роки.

Панд привезли до Фінляндії в січні 2018 року. Відтоді "Ехтарі" щороку витрачав на утримання панд 1,5 млн євро та попередньо інвестував 8 млн євро у приміщення для тварин.

Зоопарк мав надії, що завдяки Лумі та Пірі збільшиться кількість відвідувачів, натомість минулого року визнав, що борги лише накопичуються, оскільки пандемія зупинила туризм і галузь відновлюється повільно.

Речник Міністерства закордонних справ Фінляндії зазначив, що повернення панд у Китай не вплине на відносини між країнами.

Всі панди у світі належать КНР. Китай може тимчасово віддати тварин в інші країни, щоб таким чином продемонструвати своє добре ставлення. А втім, панди все одно залишаються китайською власністю, навіть ті, які народжені в інших країнах, і Китай будь-якої миті може вимагати їхнього повернення.