Великі панди, які живуть в зоопарках, можуть страждати на джетлаг
Фото: Unsplash

Нове дослідження показало, що великі панди, які живуть у неволі, можуть страждати від джетлагу, якщо їхній біологічний годинник не відповідає навколишньому середовищу, пише CNN.

Як і у всіх тварин, у панд є внутрішній біологічний годинник, який працює приблизно в межах 24-годинних циклів. Він регулюється сигналами з навколишнього середовища. Однак проблеми виникають, коли сигнали, які на них впливають в неволі, не збігаються з сигналами їхнього природного середовища.

"Коли внутрішні годинники не синхронізовані із зовнішніми сигналами, такими як світло та температура, тварини відчувають негативні наслідки. У людей це може варіюватися від часових поясів до метаболічних проблем і сезонних афективних розладів", — сказала провідна авторка дослідження Крістін Гандія.

Команда з 13 дослідників на чолі з Гандією спостерігала за 11 великими пандами в шести різних зоопарках, усі з яких народилися в неволі. Якісь зоопарки розташовувалися в природних для тварин широтах, а деякі поза межами цього діапазону.

Спостерігачі вивчали панд щомісяця протягом року, регулярно фіксуючи зміни у їхній поведінці. Науковці записали різну поведінку великої панди, яка є позитивним, нейтральним і негативним показником стану тварини. Виявилося, що денне світло та температура є важливими ознаками для панд.

Гандіа пояснила порівняння з джетлагом, сказавши, що джетлаг належить не до гострої нездатності спати в належний час внаслідок швидкого переміщення між різними часовими поясами, а скоріше до відсутньої здатності повністю адаптуватися до умов навколишнього середовища та ознак на широтах, де панди не пристосувалися до життя.

"Тому це може призвести до десинхронізації внутрішніх годинників або поведінки з навколишнім середовищем чи один з одним", — додала науковиця.

У неволі тварини демонстрували три піки активності протягом 24 годин. Один був вночі — так само, якби вони були у своєму природному середовищі перебування. Але ті панди, що жили в неволі за межами рідної широти, виявилися менш активними.

"Коли великі панди живуть у вищих широтах — тобто вони переживають більш екстремальні пори року, ніж ті, до яких вони еволюціонували, — це змінює їхній рівень загальної активності та аномальної поведінки", — сказала Гандіа.