"Гламуризація худорлявості" й відмова від плюс-сайз. Тривожне повернення брендів до 0-го розміру
Фото: Michael Minelli / Rex/Shutterstock

Інсайдери в модній індустрії висловили своє занепокоєння тим, що попередній досягнутий прогрес у напрямку інклюзивності розмірів в модній галузі скорочується. 8 жовтня Vogue Business опублікував свій звіт про інклюзивність розмірів сезону весна-літо — 2025, у якому йдеться: "Ми зіштовхнулися з тривожним поверненням до використання надзвичайно худих моделей" та спостерігаємо "застій в зусиллях щодо інклюзивності розмірів на подіумах у Нью-Йорку, Лондоні, Мілані та Парижі", про це пише The Guardian.

Цього місяця 8763 модні луки було представлено на 208 показах колекцій жіночого одягу:

  • 94,9% продемонстрували на моделях, які мають розміри від 0 до 4 у США (32-36 європейський розмір. – Ред.);

  • 0,8% моделей були плюс-сайз;

  • 4,3% були моделями середнього розміру.

У Мілані 98% образів були представлені на моделях стандартного розміру. Але Vogue Business повідомив, що деякі показники середнього розміру були спотворені брендами, які представили чоловічі колекції на мускулистих чоловіках, тож це створило враження більшого різноманіття розмірів, ніж є насправді.

Цього сезону Chanel продемонстрували декількох моделей плюс-сайз і середніх розмірів, однак інші модні будинки – ні. Проте переважно нові модні бренди підтримали різноманітність типів моделей на подіумі та зробили свій внесок у просування інклюзивності, наприклад Karoline Vitto та Ester Manas.

Vogue Business також описав, що наразі існує "гламуризація худорлявості", яку створив препарат Ozempic, що попередньо був випущений для лікування діабету, проте зірки Голлівуду й інші розпочали його використовувати як інструмент для схуднення. У міру того як знаменитості та інфлюенсери худнуть, навіть моделі стандартних розмірів відчувають потребу до зменшення своїх параметрів.

"Зменшення розмірів відбувається у всіх напрямках, це навіть стосується моделей стандартних розмірів", — зазначила кастинг-директорка Хлоя Розолек.

У 2017 році компанії Kering (до неї належать Gucci та Balenciaga) та LVMH (власники брендів Louis Vuitton і Dior) об'єднали зусилля та підписали хартію, що спрямована на захист добробуту моделей. Одним із результатів хартії стало введення заборони на участь у показах моделей з нульовим розміром і моделей молодших за 16 років. Але вже у 2019 році Kering підвищив мінімальний вік моделей до 18 років.

Проте цього сезону у Мілані 16-річна Сандей Роуз Кідман-Урбан (дочка Ніколь Кідман і Кіта Урбана) відкрила показ Miu Miu. Водночас кілька моделей, що посіли топові позиції, були молодшими за 21 рік і мали нульовий розмір.