З системи найближчої до Сонця зірки надійшов сигнал. Астрономи прискіпливо вивчають його
Ілюстративне фото: unsplash.com

Астрономи аналізують потужний радіосигнал, що надійшов з системи найближчої до Сонця зірки – Проксима Центавра. Точніше з планети на її орбіті.

Про це пише The Guardian.

Як повідомляє видання, вузький промінь радіохвиль фіксували протягом 30 годин спостережень телескопом Паркса в Австралії в квітні і травні минулого року. 

Цю систему прискіпливо досліджують через дві планети на її орбіті, одна з яких може бути придатною для життя. 

Мова про Проксима b – планету, схожу на Землю, але дещо більшу. Вона обертається довкола зірки за 11 днів і знаходиться в так званій зоні, придатній до життя через температури, що дозволяють існування звичних нам водоймищ.

Дивіться також: "Небесні скарби". NASA опублікувало 30 нових знімків телескопа Hubble – фото

Однак зручне положення планети ще не гарантує, що на ній буде життя. Наразі відомо, що Проксима b має досить жорсткі умови. 

NASA змоделювало, що на Проксима b неможливе існування атмосфери, схожої на земну: її б швидко знищило випромінювання Проксими Центаври.

Сигнал, найімовірніше, походить від діяльності людини, як і попередні, які досліджували вчені. 

Але науковців заінтригували деякі його характеристики, і вони вже готують аналіз для проєкта Breakthrough Listen, що займається пошуком свідчень життя в космосі.

Зазначається, що наразі це найбільш перспективний для дослідження сигнал з часів сигналу Wow, зареєстрованого 1977 року під час роботи на радіотелескопі "Велике Вухо" в Огайскому університеті. Прослуховування радіосигналів проводилося в рамках проекту з пошуку позаземного життя. Характеристики сигналу відповідали теоретично очікуваним від сигналу позаземного походження.

Проєкт Breakthrough Listen запустили в 2015 році в США. Він досліджує мільйони найближчих до нашої системи зірок в надії вловити трансляції позаземних цивілізацій. У свій час нині покійний науковець Стівен Гокінг назвав цей проєкт критично важливим, оскільки людству важливо знати, чи воно одиноке в темряві космосу.

В NASA вважають, що все ж варто дочекатися результатів аналізу радіосигналів з Проксима b, навіть якщо виявиться, що це просто ряд перешкод. Інші астрономи вважають, що шанси цих сигналів виявитися штучними – вкрай мізерні.