Як у мильній бульбашці. У В’єтнамі виявили новий вид змій з незвичною лускою

У В’єтнамі виявили змію, невідому раніше науці. Цей вид має рідкісне забарвлення — темна луска їхньої шкіри виблискує райдужними переливами.

Про це пишуть у науковому журналі BioOne.

Цих, схожих на поверхню мильної бульбашки, змій вже назвали Achalinus zugorum.

Знахідка мешкає в лісах північного регіону В’єтнаму Хазянг біля кордону з Китаєм.

Виявлена змія відрізняється від своїх родичів дивним забарвленням — її голова рожево-сіра, черево має райдужні переливи, а спина варіюється від пурпурового до вугільно-чорного кольору. 

Як у мильній бульбашці. У В’єтнамі виявили новий вид змій з незвичною лускою
Achalinus zugorum. Фото: BioOne

Також луска в змій нового виду має чітко округлу форму, а проміжки між ними мають сіре забарвлення.

Змії цього роду, поширені також у Китаї, Японії та на Тайвані, ведуть досить обережний спосіб життя. Їх усіх об’єднує "дивна луска", яка складається в унікальні візерунки.

Читайте також: У хвості динозавра виявили рідкісний вид раку: він вражає людей

Наразі відомо про 13 видів змій у цьому роді, причому шість з них живуть у В’єтнамі.

Біологи не мають жодних даних про популяцію Achalinus zugorum та її стан, бо вони зловили лише одну особину. Інших представників шукати важко через їхній спосіб життя. Очі цих змій навіть не фіксують яскравого світла — скоріш за все тварини закопуються в грунт або глибоко під опале листя. Але вчені припускають, що вид уже під загрозою внаслідок вирубки місцевих лісів для агрокультурних потреб. Тож потрібно терміново змінити політику землекористування та збереження видів.

Зазначається, що дослідження нового виду може заповнити прогалини у знаннях про рептилій та земноводних та надати критичну інформацію про еволюцію змій. 

Рід Achalinus відгалуджується від еволюційного дерева раніше ніж інші групи, внаслідок чого його представники сильно відрізняються від інших змій як поведінкою, так і зовнішньо.