Художник викрав монету з Британського музею і назвав це концептуальним мистецтвом
Фото: Instagram @ilesartuzi

Бразильський художник Іле Сартузі викрав історичну монету з вітрини Британського музею в Лондоні. А потім поклав її в скриньку для пожертв у фоє музею.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Про це повідомляє The Art Newspaper.

Обʼєктом крадіжки стала срібна монета 1645 року. Сартузі вийняв її й замінив на копію. Потім відніс оригінал вниз, де кинув у скриньку для пожертви.

Сартузі вважає свій вчинок витвором концептуального мистецтва під назвою "Спритність рук" (Sleight of Hand), що висвітлює "проблему універсальних музеїв". На його думку, Британський музей "є основоположною частиною колоніальної імперіалістичної системи".

Крадіжку художник планував понад рік. Усі дії зафіксовані на плівку та продемонстровані під час захисту дипломної роботи в коледжі Ґолдсмітс, що належить до Лондонського університету.

Щоправда, крадіжка вдалася не з першої спроби. 17 червня Сартузі викрив гід-волонтер музею. Однак художник не полишив свій задум. Тож зголив бороду, щоб охоронці його не впізнали, і спробував знову. 

Викрадена монета не зареєстрована в базі даних музею, а є частиною колекції, відкритої для відвідувачів. Відтак художник і його адвокат стверджують: дії Сартузі не порушують політику музею та не підпадають під дію Закону про крадіжки 1968 року. Адже фактично предмет не винесли за межі музею.

Своєю чергою представник Британського музею заявив, що правоохоронцям повідомили про дії Сартузі. Однак висунуті звинувачення, як і нинішнє місцеперебування самої монети, відмовився коментувати.