Лозниця про проєкт "Бабин Яр. Контекст": В архіві були матеріали, не представлені публіці
Сергій Лозниця. Фото: EPA

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" і український режисер Сергій Лозниця представили документальний проєкт "Бабин Яр. Контекст".

Про це повідомили у пресслужбі центру.

Зазначається, що проєкт стане частиною експозиції майбутнього музею.

Проєкт складатиметься з 20-25 епізодів, змонтованих з архівних матеріалів, знятих в період з 1941-го по 1966 рік. 

"Кожен епізод – завершений сюжет, прямо або побічно пов'язаний з трагедією Бабиного Яру", – пояснили в меморіальному центрі.

Дивіться також: У роковини початку розстрілів у Бабиному Яру відкрили інсталяцію "Дзеркальне поле"

У планах Сергія Лозниці – змонтувати з цих епізодів повнометражний документальний фільм.

Зазначається, що в проєкті використають матеріали із Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г. С. Пшеничного, Федерального архіву Німеччини, Російського державного архіву кінофотодокументів (РДАКФД), земельних архівів Німеччини і приватних архівів.

"Наприклад, в архіві в Красногорську я знайшов матеріали не тільки київського процесу про злодіяння нацистів, про який мало хто знає і який проходив у 1946 році, але і по харківському та маріупольському процесах тощо. Ці процеси документувалися, але тільки частина була представлена публіці", – розповів режисер.

На сайті Меморіального центру нараз представлені три епізоди:

  • Будівництво в Бабиному Яру;
  • Куренівська трагедія. 13 березня 1961 року о 8:30 ранку прорвало дамбу, збудовану для заповнення Бабиного Яру промисловими відходами. Через це тонни пульпи з Бабиного Яру затопили район Куренівку і призвели до численних жертв
  • Ганс Ізенман. "Показання обер-єфрейтора дивізії СС "Вікінг", Ганса Ізенмана, на судовому процесі у справі №1679 "Про злодіяння німецько-фашистських загарбників на території Української РСР" у Києві 19 січня 1946 року", – пояснили в центрі.

Нові епізоди викладатимуть щомісяця.

Розстріли в Бабиному Яру – один з найжорстокіших епізодів Голокосту. У 1941 році тільки за два дні на цьому місці в Києві нацисти розстріляли майже 34 тисяч людей. Всього з 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів нацистами євреїв, ромів, радянських військовополонених, в'язнів Сирецького концтабору.