Голова Кропивницького батькам дітей, що мерзнуть в садках – "Понароджували – відповідайте"

У Кропивницькому міський голова Андрій Райкович прокоментував те, що діти хворіють в садочках, зверненням до батьків "понароджували – будьте відповідальні". Про це він сказав під час апаратної наради, пише видання Златопіль.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

"Батьки мають слідкувати за станом здоров’я дітей, а не привела, кинула і робіть з дитиною що хочете. А я ввечері прийду й заберу, або через тиждень. Так теж не буває! Понароджували дітей – будь ласка, давайте відчувати батьківську відповідальність, а громада – громадську. В садочках і школах має бути тепло, діти мають бути одягнені, а харчування має бути збалансованим. Це головні маркери нашої спільної відповідальності!", – сказав Райкович.

На цитату голови міста звернула увагу Євгенія Захарченко.

"Замість нормального діалогу з громадою – такі негарні закиди про "понароджували", "кинула в садочку". Замість пояснити, чому за 6 років не побудували автономні котельні для закладів освіти – "вдягайте тепліше" і "пийте побільше какао". Серйозно?", – написала у коментарях до допису користувачка.

  • Минулого тижня місцева мешканка Оксана Деминтієнко поскаржилася, що її дитину довелося везти в лікарню з переохолодженням, яке, за її словами, вона отримала в дитсадку.

"Мені зателефонували з садка і сказали, що у моєї дитини сині губи, її трусить. Я її забрала і повезла в лікарню. Лікарка сказала, що це від переохолодження. Сьогодні здали аналізи, бо підвищена температура тіла була і вчора, і сьогодні. В нашій групі 15 градусів вже тиждень. Я одягала дитині кожушок, черевики і теплі колготи", – розповіла жінка в коментарі Суспільному.

  • Відповідно до санітарного регламенту температура повітря у групах, де перебувають діти, має коливатися від +19 до +23 градусів.
  • Переохолодження підтвердила лікарка-педіатр кропивницької амбулаторії №6 Ірина Дуванова.
  • Райкович каже, що дитина захворіла не від переохолодження і не через низьку температуру. 
  • Утім, начальниця міського управління освіти Лариса Костенко під час брифінгу для журналістів визнала, що температура повітря в деяких приміщеннях дошкільного закладу була нижче норми і подекуди становила лише 15 градусів тепла.
  • Станом на 19 жовтня, лише у п’ятьох дитсадках Кропивницького з 40-ка увімкнули опалення, пише Суспільне. Це ті заклади, які мають автономне опалення.
  • Опалювальний сезон у Кропивницькому мав початись з 15 жовтня, якщо протягом трьох днів середньодобова температура буде нижче +8 градусів тепла. Таке рішення 20 вересня ухвалив виконком.

Всі необхідні документи для підписання угод та підключення котелень управління освіти надало компанії "Нафтогаз-Трейдинг" тиждень тому. Тоді начальниця управління освіти Лариса Костенко у коментарі виданню розповіла, що відповіді отримано не було.