На дні моря в Італії знайшли мозаїку з підлоги давньоримської вілли
Фото: Facebook Parco Archeologico Campi Flegrei

У морі поблизу Неаполя знайшли мозаїку з підлоги давньоримської вілли.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про це повідомляє CNN.

Мозаїка прикрашала ґанок вілли з видом на море у курортному містечку Байя. Воно було особливо популярним за часів пізньої Римської імперії. Там розташовувалися резиденції, що належали Юлію Цезарю та імператору Нерону. 

Сама ж мозаїка вироблена зі шматочків мармуру неправильної форми, які використовували повторно. Така техніка була поширеною протягом 3-5 століття нашої ери.

Але як мозаїка опинилася під водою?

Вілла, якій належала ця мармурова підлога, була частиною земельної ділянки, що опинилися під водою в результаті брадісейсму. Це геологічне явище, під час якого ґрунт підіймається або опускається через тиск під поверхнею земної кори.

На дні моря в Італії знайшли мозаїку з підлоги давньоримської вілли
Фото: Parco Archeologico Campi Flegrei

Через те, що стіни кімнати падали на підлогу, мармурова мозаїка розбита. Нині проводять підводні роботи, щоб відновити більшу частину підлоги. 

Загалом цей регіон Італії дуже популярний для дайвінгу. Адже під водою можна побачити затоплені руїни. З іншого боку, Кампі Флегрей або Флегрейські поля – велика вулканічна область. Багато вулканів також розташовані під водою. 

Останнє велике виверження вулкана Кампі Флегрей відбулося в 1538 році. Однак за даними Національного інституту геофізики та вулканології Італії (INGV), сейсмічна активність у цьому районі посилюється з грудня 2022 року. Експерти бояться, що вулкан може знову пробудитися після тривалого затишшя.