На одіозні заяви професорки НПУ Драгоманова Більченко відреагувало керівництво вишу

Керівництво Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова через тиждень відреагувало на заяви своєї співробітниці, професорки та викладачки Євгенії Більченко, яка назвала закон про державну мову "фашистським", а Україну – "американською колонією".

Позицію університету оприлюднили на офіційному сайті НПУ ім. Драгоманова.

Заяви Більченко назвали неприпустимими і неприйнятними висловлюваннями проти української мови, українських громадян та України.

А керівництво і викладачі, за даними профспілки університету, рішуче не сприйняли таку позицію професорки.

Читайте також: З липня 2021 року претенденти на держпосади будуть складати іспит з української

"Використання української мови в освітньому процесі та діловодстві є усталеною традицією і моральним переконанням членів колективу університету, який відстоює позиції виконання всіх норм і вимог Конституції та мовного законодавства в Україні", – йдеться у заяві.

В університеті заявили, що діятимуть відповідно до закону. Обговорити питання планують на засіданні профспілкового комітету, громадської організації "Просвіта", на засіданні комісії з академічної етики та зборах інших представницьких і громадських організацій. 

Після цього хочуть провести слухання на засіданні Вченої ради університету.

26 січня на сайті університету оприлюднили звернення ради старійшин НПУ, де просять не робити поспішних узагальнень щодо якості університетської професури вишу на підставі заяв професорки.

"Авторка зазначеної публікації взяла на себе відповідальність безапеляційно оцінити окремі, справді проблемні, питання сучасної України, економічного, політичного, гуманітарного характеру. При цьому Є. Більченко надмірно емоційно, дратівливо та доволі поверхово оцінює стан вирішення таких проблем, зокрема мовленнєвої, та всупереч назві публікації зробила це досить банально", – йдеться у зверненні.

А стиль публікації аж ніяк не відповідає вимогам професійної етики вузівського викладача, вважають у раді старійшин.

  • 18 січня на фейсбук-сторінці Більченко опублікувала заяву, в якій каже, що закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" – лише ланка в ланцюзі, черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворої американської колонії".

Також вона заявляє, що зараз навпаки "свідомо переходить у сфері обслуговування на російську". Себе Більченко називає представницею "російської цивілізації".

  • Згодом вона записала звернення до президента Володимира Зеленського, де поскаржилася, що її утискають та цькують. Його професорка виклала на ютуб-каналі, де розміщені відео з антиукраїнськими настроями.
  • Напередодні Більченко заявила, що розмовляла з ректором університету Віктором Андрущенком і той буцімто запевнив її, що особисто він не звільнятиме Більченко.

Відтоді Більченко встигла вже побувати і в ефірі телеканалу НАШ, і в ефірі 112 каналу.