Найстаріше місто Європи: де знаходиться і чим відоме
Фото: Depositphotos

Найстаріше місто Європи – Пловдив розташоване у Болгарії та датується щонайменше 6000 роком до нашої ери. Місто є другим за величиною у країні. Заразом Пловдив — це важливий економічний, транспортний, культурний та освітній центр, пише Express.

Найперші поселення фіксують на одному з пагорбів Пловдива у районі міста Небет-тепе. Поселення вважають одним із найважливіших ранніх поселень між періодами кам’яного і нового кам’яного віків, що розпочався приблизно 4300 р. до н.е. Відомо, що потім місто виникло навколо поселення, його укріпили фракійці під час залізного віку, близько з 1200 року до н.е. Після укріплення назву міста змінили на Євмолпію на честь царя Євмолпа.

У 342 році до н.е. у золотий вік Атен, Євмолпію завоював Філіп ІІ – батько Олександра Македонського, внаслідок чого місто отримало нову назву – Філіппополь. Відомо, що Філіп ІІ розширив і ще більше укріпив поселення, перетворивши його на найважливіше тогочасне місто, під назвою Танес.

Міська територія Пловдива розрослась завдяки торгівлі й вигідному військовому положенню, що було природним чином укріплене. До порівняння, найстарішим містом Греції та другим найстарішим містом Європи є Атени, але воно датується лише 3000 роком до нашої ери.