Восьминоги "бачать" світло кінчиками щупалець. А також люблять попоїсти. Відео

Останні дослідження з восьминогами показали, як наповнені пігментами шкірні органи восьминогів (хроматофори), що відповідають за маскування, реагують на біле світло.

Дослідження, опубліковане в Journal of Experimental Biology, проводили морські біологи Таль Шомрат і Нір Нешер з Академічного центру Руппіна (Ізраїль).

Коли промінь світла потрапляв на щупальце восьминога звичайного (Octopus vulgaris) – той відсмикував свою кінцівку.

Біологи пішли далі і помістили восьминогів у світлонепроникну ємність, залишивши тільки дірку для щупальця. Коли тварина висовувала кінцівку у пошуках рибки зовні коробки – вчені направляли промінь світла на щупальце. І навіть тоді – у 84% випадків – щупальце ховалося назад.

Подальші експерименти виключили можливість того, що восьминоги реагують на тепло від яскравого світла, – саме світло служить тригером, наголошують вчені. 

Також виявили, що найбільш чутливою ділянкою є кінчик щупальця. 

При тому сплячі восьминоги кінцівок не прибирають, хоча їх хроматофори на світло реагували.

І це не самостійна реакція щупалець. Заправляє усім головний мозок істоти. Щупальце відчуває світло, посилає по м'язовому нерву сигнал в голову, і центральний мозок восьминога дає команду м'язам щупальця, щоб ті скорочувалися, дійшли висновку вчені. 

Це підтверджує ще один експеримент: коли вчені підсвітили шматочок рибки, восьминіг хотів було прибрати щупальце, але потім, ніби поборовши цей первинний рефлекс, схопив сяюче частування.

Восьминоги не припиняють дивувати науковців. Відомо, що ці істоти здатні до ігрової поведінки, вередувати, коли їм щось або хтось не подобається, впізнавати людей, жити самітниками, прибирати в своїх помешканнях, а також, як дізналися нещодавно, експлуатувати риб, контролюючи їх стусанами. Також відомо, що у восьминогів є один дуже розвинений головний мозок, але і щупальця мають автономію. Вони можуть спілкуватися між собою без відома головного.

А також вчених нещодавно здивували каракатиці. Точніше те, як вони пройшли когнітивний тест для людських дітей.