"Вразила його освіченість". Британського прем'єра захопила екскурсія Софійським собором

Британський прем’єр Борис Джонсон під час візиту в Україну відвідав Софійський собор. Як розповіла гідеса Ганна Городецька, яка проводила екскурсію Джонсону, політик з великою цікавістю розпитував про Софію.

"Борис Джонсон одну з книжок написав про Рим, іншу – про Лондон. Мене надихає Київ, в романі "Інша Марія" багато історії та архітектури. Одне з перших питань, яке він поставив, було про те, якою мовою проводили богослужіння в XI столітті – грецькою чи латиною?", – цитують Городецьку на фб-сторінці Інституту філології КНУ ім. Шевченка, де вона навчалася.

"Вразила його освіченість". Британського прем'єра захопила екскурсія Софійським собором
Фото: Flickr

За темою: Джонсон записав із Києва ролик на підтримку України: відео

За словами Ганни, Джонсон помітив, що цитати на Софійських мозаїках грецькою мовою.

"Я процитувала напис над Орантою: "Вона не похитнеться, вона вистоїть, Господь допоможе їй вистояти на світанку дня". Ми також говорили про давні написи і малюнки в Софійському соборі: про автограф Анни Ярославни, запис про смерть Ярослава Мудрого. Прем’єр-міністр запитав, якою мовою зроблено цей запис? Показала йому графіті англійською мовою (довідку про нього додаю). Це йому дуже відгукнулося, бо він знайомий з темою британських найманців в іноземних військах. Вразила його харизма, освіченість та інтерес до нового", – розповіла вона.

"Вразила його освіченість". Британського прем'єра захопила екскурсія Софійським собором
Фото: пресслужба Софії Київської

Під час екскурсії Джонсону також розповіли, що королева Великої Британії Єлизавета II є далекою родичкою Ярослава Мудрого. 

За словами Городецької Джонсон не здивувався таким родинним зв'язкам.

  • Джонсон відвідав Україну 1 лютого.
  • Перед вильотом з Лондона Джонсон написав у Twitter, що Британія – друг і демократичний партнер – "продовжуватиме відстоювати суверенітет України перед тими, хто прагне його зруйнувати".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин