Після аналізу лекцій Більченко ректору Драгоманова рекомендують перевірити всю її кафедру
Євгенія Більченко. Скріншот з ютуб-каналу Перший козацький

В онлайн-лекціях викладачки Національного педагогічного університету ім. Драгоманова виявили низку порушень.

Такий висновок аналізу членів робочої групи НПУ, повідомили в пресслужбі університету в коментарі Укрінформу.

Пресслужба університету повідомила в коментарі, що помилки, виявлені в онлайн-лекціях Більченко, "ставлять під сумнів володіння професоркою необхідними для викладання знаннями". 

Зокрема, комісія виявила в її роботі порушення низки законів: "Про вищу освіту", "Про освіту", "Про забезпечення функціонування української мови як державної", статуту університету, оскільки "значна частина лекцій, які професорка прочитала студентам і оприлюднила на YouTube-каналі, були російською мовою".

"Членами комісії також виявлено факти словесного паплюження колег-культурологів, образи гідності колег та ідейних опонентів, використання мови ненависті професором Більченко під час лекцій для студентів бакалаврату та магістратури", – наголосили в пресслужбі.

Тому робочу група порекомендувала ректору університету створити робочу комісію для аналізу всіх напрямів роботи кафедри культурології та філософської антропології, де працює Більченко. 

А саму Більченко рекомендують відсторонити тимчасово від роботи на час діяльності вказаної вище робочої комісії.

  • 18 січня на фейсбук-сторінці Більченко опублікувала заяву, в якій каже, що закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" – лише ланка в ланцюзі, черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворої американської колонії". І назвала себе "представницею рускої цивілізації".
  • Деякі студенти вузу заявили, що хотіли б виключити з університету в знак протесту проти наявності там такого викладача.
  • В НПУ ім. Драгоманова заяви Більченко назвали неприпустимими і неприйнятними висловлюваннями проти української мови, українських громадян та України.
  • Сама 40-річна професор заявляє про цькування. Вона повідомила, що розмовляла з ректором Віктором Андрущенко, який запевнив її – особисто звільняти не буде.
  • Мовний омбудсман вважає, що її заяви має перевірити Служба безпеки.
  • В СБУ відповіли LIGA.Life, що жодної підозри Більченко не оголошували. Але і не відповіли, чи планують перевірити її заяви.
  • У Міносвіти закликали не доводити суперечки щодо мовного питання до абсурду.
  • 8 лютого Більченко повідомила, що її тимчасово відсторонили від занять.