У Перу розкопали храм та театр, які старші за Мачу-Пікчу
Фото: Археологічний проєкт UCUPE

У Перу археологи знайшли залишки храму та театру. Їм понад 4000 років.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Про це повідомляє ARTnews.

У червні команда вивчала археологічну ділянку La Otra Banda, поблизу міста Чиклайо, що біля північного узбережжя Перу.

Археологи розкопали ділянку площею 3 кв. м на глибині майже 2 м, де виявили стародавні стіни з глини та бруду.

"Так дивно, що ці стародавні споруди були так близько до сучасної поверхні", – стверджує Луїс Муро Іноньян, науковий співробітник Польового музею, який очолював команду археологів.

За його словами, однією з найцікавіших знахідок був невеличкий театр з залаштунками і сходами, які вели до платформи, подібної на сцену. Ймовірно, її використовували для проведення ритуальних виступів.

Обабіч сходів збереглись глинобитні панелі із зображенням птахоподібної істоти. Подібні міфологічні візерунки датуються 2000 – 900 роками до нашої ери. Ця знахідка розповідає про раннє походження релігії у цій місцині, стверджує Іноньян.

На стінах також знайшли кілька великих фресок. За допомогою їхнього пігменту можна визначити вік памʼятки.

Так археологи припускають, що ці знахідки створили приблизно на 3500 років раніше найвідомішого археологічного обʼєкта країни – Мачу-Пікчу. Цей храм та театр також передують доінківським культурам – Моче та Наска.

"Ми не знаємо, як ці люди називали себе, або як інші люди називали їх. Усе, що ми знаємо про них, походить з того, що вони створили: їхні будинки, храми та поховальні атрибути", – стверджує Іноньян та додає: "Місцеві люди створили складні релігійні системи та уявлення про свій космос. Релігія була важливим аспектом появи політичної влади".