Погрози життю та расизм: українець виграв суд над поляками, які публічно його ображали

На початку жовтня українець Павло Грицюк отримав листа зі словами, за які боровся понад два роки. У листі йшлося, що 23 червня 2021 апеляційний суд у польському місті Вроцлав виніс остаточне рішення на користь Грицюка за двома статтями – погрози життю та расизм.

Українець подав до суду проти двох поляків, які публічно його ображали та погрожували на робочому місці.

"Порушники публічно зневажали громадянина України з приводу його національності, а також погрожували позбавити його життя", – йдеться у судовій справі.

Апеляційний суд підтвердив рішення окружного суду міста Ополе, який виніс вердикт ще у жовтні 2020 року.

Погрози життю та расизм: українець виграв суд над поляками, які публічно його ображали
Фото: Павло Грицюк

Кейс Грицюка примітний тим, що це одна з небагатьох справ утиску українців на тлі національної ненависті, де польська феміда стала на сторону українця в той час, як у Польщі зростає кількість справ щодо атак на українців.

"У 2013 році їх було тільки 8, в 2015-му – вже 37, а у 2019 році їхня кількість зросла аж до 336", – наводить дані газета для українців у Польщі "Наше слово".

І ці цифри – дещиця проблеми: лише 5% злочинів на ґрунті ненависті проти українців повідомляється слідчим органам Польщі, розповіла тому ж виданню польська депутатка Моніка Роса.

32-річний Павло Грицюк живе у Польщі 6 років, вже 4 роки працює барменом в одному з барів у місті Ополе.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

14 вересня 2019 року, там стався інцидент за участі двох чоловіків на підпитку.

Як розповів сам Павло, спочатку вони поводились зухвало та не хотіли оплачувати свої замовлення. Коли бармен зробив зауваження, то, почувши акцент, чоловіки запитали звідки він. На відповідь "з України" відреагували агресивно.

Поляків, за словами Павла, це обурило, реакція була – "якийсь там бармен з України буде нас повчати".

"Я стояв під стіною і був повністю червоний від страху, відрази та нервування. Близько десяти хвилин вони кричали до мене образливі вигуки: їдь звідси, Польща для поляків, ти українець поганий тощо", – розповідає Павло.

Потім почали погрожувати, ніби мають пістолет. "В гробу вивеземо, якщо не поїдеш звідси", – вигукували сп’янілі відвідувачі.

Один з офіціантів викликав поліцію. Правоохоронці знайшли порушників в місті, взяли усі необхідні покази та згодом відкрили справу. Процес тривав близько двох років. Суд затягнувся ще й через апеляцію порушників, проте її відхилили.

9 жовтня Павло в одній із закритих діаспорських спільнот на Фейсбуці повідомив, що отримав лист з вироком суду на його користь.

Двох поляків порушників зобов’язали до шести місяців обмеження волі та громадських робіт. Також вони повинні вибачитися перед Павлом Грицюком у письмовій формі.

"Ми, українці, така ж частина суспільства, як і громадяни Польщі. Не можна допускати принизливого відношення до себе, за це є відповідальність. Сподіваюся, винуватці будуть більш культурно ставитися до іноземців", – пояснює мотиви судової справи Павло Грицюк.

У Польщі працює майже 1,5 млн українців і навчаються орієнтовно 50 тис. українських студентів. Про це посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця заявляв на форумі "Україна 30. Трудові ресурси", що відбувся влітку 2021 року.

Владислав Яценко, SMM-менеджер LIGA.net