У Чехії сім’ї, які відмовилися вакцинувати дітей, звернулися в ЄСПЛ. І програли суд

Громадяни Чехії, які позивалися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), бо їх зобов’язали дотримуватися національної кампанії з вакцинації, програли суд. Так ЄСПЛ визнав обов’язкову вакцинацію законною.

Про це пише DW, а також йдеться в пресрелізі суду.

Рішення, що держава Чехія не порушила восьмої статті Європейської конвенції з прав людини про право на повагу до приватного життя суд ухвалив 8 квітня.

Всього до ЄСПЛ надійшло п’ять таких позовів в період 2013-2014 років. Заявники скаржилися, що через відмову батьків вакцинувати своїх дітей, їх не приймали (або виключали) до дитячих садків та шкіл.

Читайте також: Верховний суд підтримав заборону відвідувати школу невакцинованим дітям

Мова про щеплення для дітей проти дев’яти захворювань, зокрема дифтерію, правець, кашлюк, гепатит В та кір, згідно з чеським законодавством. 

"Мета заключається в захисті дітей від серйозних захворювань шляхом вакцинації або колективного імунітету", – додається в повідомленні.

В пресрелізі наводять прізвища сімей, які позивалися проти країни.

У першому випадку громадянин Чехії був оштрафований за відмову вакцинувати своїх двох дітей.

В другому – заявницю виключили зі школи через те, що у неї не було трьох обов’язкових щеплень.

Третьому заявнику, свого часу, відмовили у прийомі в дитячий садок через відсутність обов’язкових щеплень.

У п’ятому випадку батьки заявника, які є біологами, склали для нього індивідуальний план вакцинації, згідно з яким він був щеплений проти деяких хвороб пізніше, ніж вимагає закон. У 2010 році завучі двох шкіл відмовились прийняти заявника на тій підставі, що умови, встановлені відповідним законом (№ 258/2000), не були виконані.

Читайте також: Ляшко відповів антивакцинаторам і батькам, які не хочуть робити щеплення дітям