Ляшко відповів антивакцинаторам і батькам, які не хочуть робити щеплення дітям

У законопроєкт №4142 "Про систему громадського здоров'я" додали пункт про те, що  батьки, які відмовляються вакцинувати дитину, повинні будуть написати заяву про відмову. 

Про це повідомив головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко 30 листопада на брифінгу.

У документі № 4142 також розширили список інфекційних хвороб, щеплення від яких обов'язкове: до десяти інфекційних хвороб додали 11-ту – пневмококову інфекцію.

Що стосується відмови батьків від вакцинування дитини, за словами Ляшка, в такому випадку відповідальність буде покладена виключно на батьків. Вони повинні ознайомитися зі всіма ризиками, які існують від того, що дитина не була щеплена. 

Крім того санітарний лікар розповів, що деякі норми щодо вакцинації, які зараз критикують антивакцинатори, уже діють на території країни і не були внесені в законопроєкт як щось нове.

Читайте також:

Одне із переконань антивакцинаторів – те, що законопроєкт "Про систему громадського здоров'я" впроваджує таку річ, як обов'язкова вакцинація

"Хочу наголосити, що обов'язкова вакцинація в Україні врегульована з часів незалежності нашої держави. Законом "Про  захист населення від інфекційних хвороб" та " Про захист санітарного та епідеміологічного благополуччя населення" чітко передбачено, що в Україні є обов'язковою вакцинація проти 10 інфекційних хвороб", – пояснив Ляшко. 

За словами Ляшка, також критикується норма, коли без щеплень, які передбачені національним календарем, діти не будуть допускатися до садочків або шкіл

"Ця норма також давно врегульована у 12 статті  "Про захист населення від інфекційних хвороб". Верховний суд України від 17 квітня 2019 року визнав, що вакцинація є обов'язковою в Україні, а невакцинованим дітям не можна відвідувати дитячі садочки", – пояснює санітарний лікар. 

Стосовно працівників, які повинні пройти обов'язкову профілактичну вакцинацію перед початком роботи, то Ляшко розповів, що їхній перелік було затверджено ще у 2001 році.