В Україні на "Відблиск" очікую 10 000 глядачів. Інтерв'ю Валентина Васяновича за хвилину

7 вересня на Венеційському фестивалі презентували драму "Відблиск" Валентина Васяновича. Вона змагається в основному конкурсі за головну нагороду кінофестивалю.

Фільм про події на Донбасі перегукується з його попередньою картиною "Атлантида". Утім, якщо події "Атлантиди" відбуваються у 2025 році після перемоги України у війні з Росією, "Відблиск" – історія 2014 року у в'язниці "Ізоляція", де окупанти піддають тортурам українських політв’язнів. Поштовхом до зйомок стало визволення українського письменника Станіслава Асєєва. Він теж взяв участь у зйомках і навіть є в трейлері фільму.

10 вересня Суспільне Культура випустило інтерв’ю з Васяновичем. LIGA.Life занотувала моменти, що стосуються самої картини та зйомок.

Про зв’язок "Відблиску" з "Атлантидою". Я жартую стосовно того, що були думки спочатку зробити приквел до "Атлантиди". Але я потім відмовився від цієї ідеї, хоча у фільмі також знімався Андрій Римарук (головний герой "Атлантиди". – Ред).

Про тему війни. Для мене тема війни – найбільш актуальна. Коли звільнили Станіслава Асєєва і з’явилася підтверджена інформація, що відбувається в "Ізоляції" в Донецьку – ця інформація була для мене доволі болючою, я хотів все ж таки використати її в фільмі. Тому я відправив героя в цю локацію, щоб він отримав страшну травму. 

Про роль Станіслава Асєєва. Він розповідав про свій досвід. Ми пропонували якісь свої рішення і він говорив, чи таке могло би бути, чи ні. Зі свого досвіду він пропонував на рівні діалогів, монологів ФСБшників.

Він навіть знявся в одній сцені, але, на жаль, у фінальному монтажі я його вирізав. Та він залишився в трейлері. Там Асєєв у ролі російського офіцера. Мені здалося, що він з радістю погодився на цей експеримент. 

Був момент, коли Станіслав побачив наших каскадерів, перевдягнутих у форму – він почервонів, закляк і йому потрібен був час, щоб прийти до тями.

А далі він відкрився і все пішло нормально. Дуже якісно виконав свою роль. Він доволі органічний і типажний актор, його можна запрошувати зніматися в кіно.

Про роль книжки Асєєва в "Ізоляції". Якщо би я знімав більш розгорнуту історію про "Ізоляцію" – це було би інше кіно. З цього можна було би зробити антологію катувань, тортур, але я не хотів цього. А я був від початку націлений знімати історію про стосунки батька й доньки.

Це не є екранізація книжки. Для мене важливо було те, що Станіслав підтверджував події, які там відбуваються.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Про роботу з 12-річною донькою. Було дуже легко працювати з донькою. Вона вже не перший раз на майданчику, бо допомагала мені під час зйомок "Атлантиди". Вона дійсно знає, що таке майданчик, виробництво, вона бачила, як працюють актори.

У фільмі був доволі складний трюк – падіння з коня під час галопу. І оскільки донька займалася до цього кінним спортом – вона сама виконала його.

Я розумів, як можна з нею працювати, видобути певну емоцію, і це було узгоджено. Навіть у сцені, де вона плаче в рентген-кабінеті.

Ми проговорювали наперед, чим я мав маніпулювати з її досвіду, щоб викликати сльози – вона говорила: "Окей, я готова, давай спробуємо".

Про "Відблиск" в українському прокаті. 10 000 глядачів очікую в національному прокаті. Це не жанрове кіно, не комедія, не "Свати". Можливо, через 20 років ходитиме 50 000. Це повільний процес. Це артхаусні, важкі, травматичні фільми, котрі відкривають певні питання і не мають іноді відповіді. 

Війну можна по-різному показати. В жанровому кіно це буде детектив, пригоди, це будуть справжні герої. На такий фільм більше людей піде, ніж на такий, як я знімаю.

У мене немає очікувань щодо моїх фільмів з українською аудиторією. 

Аудиторія моїх фільмів – фестивальна. Фільм представлять на 50 фестивалях. Якщо перемножити 50 на фестивальну аудиторію , то доволі багато людей вийде. 

В таких історіях в кінці важко знайти якусь надію. Але для мене це челендж. І в цьому випадку я практично розпочав зйомки з фінальної сцени.

Про подальшу роботу після "Відблиску". Я ще не вирішив, в який бік хочу далі розвиватися. Це важливий етап, тому що два фільми про війну – для мене непросто зрозуміти, про що я далі можу говорити.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин