ЮНЕСКО допоможе в археологічних дослідженнях на території Каховської ГЕС
Фото: EPA

5 серпня відбулася зустріч Міністерства культури та інформаційної політики, бюро ЮНЕСКО в Україні, Інституту археології України та Національного заповідника "Хортиця". Темою обговорення стало проведення археологічних досліджень на територіях, що постраждали через підрив росіянами Каховської ГЕС 6 червня 2023 року.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Про це повідомляє МКІП.

ЮНЕСКО готове надавати всебічну підтримку, провести тренінги щодо уніфікованих форм фіксації пошкоджень, пов’язаних з незаконним обігом культурних цінностей, зі слів голови бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі.

ЮНЕСКО має доступ до супутникових зображень, що додатково допоможе моніторити ситуацію на обʼєктах на окупованих територіях та може скоординувати археологічні дослідження.

Відповідальним за реалізацію проєкту назначено Національний заповідник "Хортиця".

Пріоритет Інституту археології НАН – проведення моніторингових робіт на територіях, які постраждали в результаті російського вторгнення. Вже досліджено 836 археологічних пам’яток.

  • 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію. Компанія Укргідроенерго заявила, що Каховська ГЕС після вибуху повністю зруйнована і не підлягає відновленню.
  • У серпні 2023 року виявили археологічні знахідки, виготовлені з металу, кераміки та дерева, а також понад 1000 фрагментів керамічних виробів.